Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Donald Trump: Vladimir Putin je lepší vodca ako Barack Obama
Zdielať na

Donald Trump: Vladimir Putin je lepší vodca ako Barack Obama

WASHINGTON / Líder republikánskych predvolebných prieskumov Donald Trump ocenil ruského prezidenta Vladimira Putina, s ktorým sa vraj zhoduje v podpore zotrvania sýrskeho prezidenta Bašára Asada pri moci v bojoch proti radikálom. Miliardár Trump, známy svojimi kontroverznými výrokmi, to povedal v utorkovom rozhovore v televízii Fox News. Označil Putina za lepšieho vodcu, ako je Barack Obama.

V rovnaký deň sa do kritiky Trumpa pustil manžel favoritky demokratických primáriek a exprezident Bill Clinton, ktorý jeho útoky na svoju ženu Hillary označil za výroku "ochudobnené o fakty".

Putin má jednotku

Trump s hodnotením Putina a Obamu prišiel dva dni po ich ostro sledovanom stretnutí na pôde OSN. "Poviem vám, že pokiaľ ide o vodcovskú úlohu, zaslúži si Putin jednotku, zatiaľ čo náš prezident si nevedie tak dobre," povedal Trump, podľa ktorého je správna Putinova snaha bojovať proti organizáciiIslamský štát a zároveň podporovať Asadov režim.

Bohatý republikánsky kandidát sa už o Putinovi vyjadril pochvalne viackrát. Raz ho napríklad označil za príjemnejšiu osobu, ako je on sám. Podľa amerických médií sa pokúšal zariadiť stretnutie so šéfom Kremľa, ktorý navštívil Trumpov domovský New York pre zasadnutie Valzného zhromaždenia OSN.

Nevieme, koho podporujeme

Obamova vláda dlhodobo trvá na odchode sýrskeho prezidenta z vedenia krajiny. Asad v boji proti povstalcom použil chemické zbrane a nasadzuje barelové bomby. Podľa Trumpa, ktorý má šancu za necelý rok a pol vystriedať Obamu v Bielom dome, ale môže byť Asad "lepší než tí ľudia, ktorých zrejme podporujeme, pretože ani nevieme, koho podporujeme". Washington stojí za umiernenou sýrskou opozíciou, spolu s ňou ale proti Asadovi bojujú tiež rôzne skupiny radikálnych islamistov.

Trump podľa aktuálnych prieskumov vedie v poradí 15 republikánskych kandidátov približne o desať percentuálnych bodov pred najbližším súperom. Realitný magnát s najhlasnejšou kampaňou medzi všetkými republikánmi si za svoje veľakrát ostré výroky získal viacero kritikov v táboroch oboch strán. Za jeho predchádzajúce slová na tému zahraničnej politiky, ktoré schytala niekdajšia šéfka diplomacie Hillary Clinton, sa do neho v utorok v rozhovore s televíziou CNN oprel exprezident Clinton.

Preurážať sa do Bieleho domu

Trumpove slová, že Hillary Clinton bola asi najhoršia americká ministerka zahraničných vecí všetkých čias, sú podľa Clintona "ochudobnené o fakty". Clinton, ktorý na podporu svojej ženy v tohtoročnom predvolebnom boji vystupuje veľmi zriedka, sa oprel tiež do samotného štýlu Trumpovej kampane. Kandidáti na prezidenta by podľa neho "nemali mať možnosť ´preurážať´si cestu do Bieleho domu".

Donald Trump pred časom obvinil moderátorku z agresivity pre menštruáciu, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy