Polojasno
22°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Za vzácne víno z roku 1775 vyúčtovali Vladimírovi Putinovi 44 rubľov
Zdielať na

Za vzácne víno z roku 1775 vyúčtovali Vladimírovi Putinovi 44 rubľov

Zdroj: ISIFA/ilustračná

KYJEV / Fľaša vzácneho vína ročníku 1775, ktorú počas nedávnej návštevy anektovaného Krymu vypili ruský prezident Vladimir Putin a jeho priateľ, bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi, ocenili úslužní hostitelia na 44 rubľov a odpísali. Vyplýva to z poznámok a dokumentov, ktoré zverejnilo na svojom webe ukrajinské Stredisko investigatívnej žurnalistiky.

Ukrajinská prokuratúra, ktorá chce pre túto "degustáciu" obviniť novú šéfku krymského vinárstva Massandra zo sprenevery "obzvlášť veľkého rozsahu", vyčíslila hodnotu vína na 90 000 dolárov.

Dvestoštyridsaťročné víno

Pivnice Massandra boli do vlaňajšej anexie Krymu majetkom ukrajinskej vlády. Podľa ruských médií požiadal Berlusconi, či by vyhlásené víno nemohol ochutnať. Nová šéfka podniku Janina Pavlenkovová neváhala nechať otvoriť jednu z piatich fliaš 240 rokov starého španielskeho vína Jerez de la Frontera, ktoré na Krym priviezol sám zakladateľ pivnice, gróf Michail Voroncov.

Dve fľaše tohto vína boli v roku 2001 predané na aukciu v Londýne po 49 700 dolárov. V súčasnosti môže byť cena dvoj- i trojnásobná, tvrdia ukrajinské médiá.

Tri desiatky fliaš

Okrem španielskeho unikátu Putin a Berlusconi dostali podľa zverejnených dokumentov na ochutnávku ďalšie tri desiatky fliaš vzácnych a zberateľských vín. Ich celkovú hodnotu nové vedenie Massandry spočítalo na 935 rubľov a 97 kopejok.

To zodpovedá zhruba piatim pollitrovým fľašiam ruskej vodky za minimálnu úradnú cenu. V ruských obchodoch ale kvalitné vína bývajú výrazne drahšie ako bežná vodka.

V čase, keď vinárstvo Massandra spadalo pod ukrajinskú vládu, bol na predaj vína z tohto podniku potrebný prezidentský dekrét.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy