Polojasno
14°
Bratislava
Matúš
21.9.2024
V tlačenici na púti v Mekke zahynulo minimálne 717 ľudí
Zdielať na

V tlačenici na púti v Mekke zahynulo minimálne 717 ľudí

MEKKA / V tlačenici na púti v saudskoarabskej Mekke vo štvrtok zahynulo minimálne 717 ľudí a ďalšie stovky sú zranených. Informovali o tom saudskoarabské médiá.

Incident sa stal v údolí Mína, kde je stanové mestečko, v ktorom pútnici prespávajú. Od Mekky je vzdialené niekoľko kilometrov.

Na mieste sú momentálne asi dva milióny ľudí.

Počet obetí nešťastia stále stúpa. Potvrdených je 717 mŕtvych a zranených je minimálne 863.

Nastala tlačenica

Podľa svedkov sa pochod účastníkov začal komplikovať o ôsmej ráno. "Išli sme k mostíku Džamarat, keď sa skupina pútnikov zrazu zastavila. Do niekoľkých minút sa vytvorili vlny, ako ľudia zo zadu tlačili na tých vpredu. Nastala hrozná tlačenica. Ženy nahlas kričali, starí ľudia padali na zem," opísal jeden z pútnikov.

Saudskoarabské úrady zatiaľ neposkytli informácie o národnosti obetí. Podľa prvotných informácií sú medzi nimi Iránci aj Indovia. 

Podobné tragédie sa na púti v Mekke dejú každoročne. Najviac ľudí zomrelo v roku 1990 - 1426.

SITA

Povinnosť moslima

Púť v Mekke vo štvrtok pokračuje tretím dňom a symbolickým kameňovaním satana i začatím sviatku Eid al-Adha.

Ženy počas púte nepoužívajú mejkap ani parfumy a nosia voľné oblečenie, kým muži majú na sebe biele plachty, symbolizujúce rovnosť ľudí bez ohľadu na bohatstvo, rasu či spoločenské postavenie.

Ide o jedno z vôbec najväčších zhromaždení ľudí, aké sa usporadúvajú na svete. Snaha zvládnuť nápor pútnikov viedla dokonca Saudskú Arábiu k zavedeniu kvót, ktoré presne stanovujú, koľko moslimov môže tá-ktorá krajina na púť vyslať.

Pozrite si reportáž z púte v Mekke:

Zdielať na

Najčítanejšie správy