Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Pápež František začal návštevu USA, privítal ho prezident Obama s manželkou
Zdielať na

Pápež František začal návštevu USA, privítal ho prezident Obama s manželkou

WASHINGTON / Pápež František v stredu začal šesťdňovú návštevu Spojených štátov amerických. Na základni Andrews ho privítal americký prezident Barack Obama spoločne s manželkou Michelle. Hlava katolíckej cirkvi počas svojej návštevy kanonizuje španielskeho misionára, ktorého v USA vnímajú ako kontroverznú postavu.

Do krajiny pápež symbolicky dorazil z Kuby, ktorá sa historicky zbližuje s USA, svojím rivalom z obdobia studenej vojny. K zlepšeniu týchto vzťahov pomohla práve aj snaha Vatikánu.

Pápež do USA priletel v utorok. Na vojenskej základni Andrews v Marylande ho výnimočne privítal sám Barack Obama. Oboch prívržencov ekologicky zodpovednej politiky v stredu čaká rozhovor o obmedzovaní škodlivých emisií.

Spoločné modlitby

Pápež podľa niektorých otvorí aj tému chudoby, v súvislosti s ktorou ho demokrati požiadali, aby prehovoril o potrebe zvýšenia minimálnej mzdy, ktoré republikáni odmietajú.

Po stretnutí s hlavou štátu má František na programe aj cestu v papamobile, ktorá bude pokračovať spoločnou modlitbou s americkými duchovnými v katedrále svätého Matúša.

Kontroverzná postava

Na záver dňa sa bude konať svätorečenie misionára Junipera Serru, ktorý v 18. storočí zakladal misie, okolo ktorých vznikla dnešná Kalifornia.

Mnohí očakávajú, že sa táto udalosť stane terčom kritiky domorodých obyvateľov Ameriky, ktorí Serru obviňujú z krutého zaobchádzania s ich predkami. To údajne viedlo k mnohým násilným úmrtiam. Serru blahorečil v roku 1988 pápež Ján Pavol II.

Pápež František pred USA navštívil Kubu. Pozrite si video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy