Oblačno
21°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Ministri vnútra schválili povinné kvóty, Slovensko má prijať 1 500 utečencov
Zdielať na

Ministri vnútra schválili povinné kvóty, Slovensko má prijať 1 500 utečencov

Zdroj: ISIFA

RÍM/BUDAPEŠŤ/ZÁHREB/BRUSEL / Ministri vnútra štátov Európskej únie väčšinou hlasov schválili kvóty pre rozdelenie utečencov medzi únijnými krajinami. Český minister Milan Chovanec na Twitteri oznámil, že proti bolo Česko, Slovensko, Rumunsko a Maďarsko, zatiaľ čo Fínsko sa zdržalo. Situáciu sledujeme v ONLINE reportáži.

S ostatnými členmi takzvanej vyšehrádskej skupiny (V4 - Česko, Slovensko, Poľsko, Maďarsko) teda nakoniec proti návrhu na rozdelenie utečencov nehlasovalo Poľsko.

Varšava pritom v minulých dňoch zdieľala názor ostatných vyšehrádskych krajín, že povinné kvóty nie sú riešením migračnej krízy.

Budapešť problém nemá

Pôvodný návrh Európskej komisie počítal s prerozdelením 120 000 Sýrčanov, Iračanov a Eritrejcov z troch migráciou najviac postihnutých krajín EÚ, teda z Grécka, Talianska a Maďarska.

Budapešť ale oznámila, že s migrantmi teraz nemá problém. Podľa diplomatických zdrojov preto Luxembursko prišlo s kompromisným variantom predpokládajúcim rozdelenie 66 000 utečencov, ktorí sa nachádzajú v Grécku a v Taliansku, ďalších 54 000 miest rezervovaných pôvodne pre osoby z Maďarska malo byť akousi rezervou pre ďalší rok. Presná podoba schválených kvót zatiaľ nie je známa.

"Veľmi skoro zistíme, že cisár je nahý. Dnes prehral zdravý rozum!" komentoval dnešné hlasovanie únijných ministrov na Twitteri Chovanec.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy