Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Beňová vraví, že kvóty v europarlamente odmietli, Lipšic, že podporili
Zdielať na

Beňová vraví, že kvóty v europarlamente odmietli, Lipšic, že podporili

BRATISLAVA/BRUSEL / Poslanci vládnej strany vraj hlasujú v europarlamente inak, ako sa verejne prezentuje naša vláda. Konkrétne v otázke utečencov. Opozícia im vyčíta, že podporili povinné kvóty, zatiaľ čo Robert Fico vystupuje zásadne proti nim.

Europoslankyňa za Smer-SD Monika Beňová na rokovaní parlamentného výboru pre európske záležitosti informovala kolegov, že europoslanci za Smer-SD nehlasovali v Európskom parlamente za zavedenie kvót pre utečencov.

Buď proti alebo zdržanie

Pri dvoch hlasovaniach, ktoré sa týkali zavedenia povinného rozdeľovacieho systému, boli podľa Beňovej europoslanci Smeru buď proti alebo sa zdržali.

Beňová zároveň upozornila, že hlasovanie v Európskom parlamente má len odporúčací charakter. "Je mi veľmi ľúto, ako prebieha debata na Slovensku k tejto citlivej téme,“ konštatovala europoslankyňa.

Lipšic: hlasovali za

Predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic tvrdí opak. Europoslanci Smeru-SD podľa jeho slov za zavedenie kvót v europarlamente hlasovali, keďže v záverečnom hlasovaní podporili správu, ktorá spomína aj zavedenie kvót. "Ak má na Slovensku poslanec zásadný problém s nejakým ustanovením zákona a navrhuje ho vypustiť, nezahlasuje neskôr za zákon ako celok,“ vysvetlil Lipšic.

Europoslanci Smeru-SD síce pri čiastkových hlasovaniach kvóty nepodporili, ale pri konečnom rozhodovaní za ne zahlasovali. Za zavedenie kvót podľa Lipšica europoslanci Smeru hlasovali už trikrát – v apríli, v stredu a vo štvrtok.

Kaliňák: je demokracia

Ministra vnútra Roberta Kaliňáka nezaujímalo, ako hlasovali europoslanci Smeru v EP. Správu ako celok podľa jeho slov bolo treba podporiť. Europarlament Kaliňák vždy považoval za odtrhnutý od reality.

"Hlavne je demokracia, takže sa tu nebudeme naháňať za vyjadrenie nejakého názoru. To sa naozaj vraciame pred rok ´89. Má niekto iný názor ako ja? Mne to neprekáža. Ak by sme mali všetci rovnaký názor, tak tu máme stále ešte komunistickú stranu,“ povedal Kaliňák.

Vzdať sa mandátov

Lipšic vo štvrtok odkázal predsedovi Smeru-SD Robertovi Ficovi a KDH Jánovi Figeľovi, aby vyzvali svojich europoslancov, nech sa vzdajú poslaneckých mandátov. Europoslanci týchto strán podľa Lipšica hlasovali v europarlamente v rozpore so záujmami Slovenska, keďže v EP podporili zavedenie kvót pre migrantov, hoci lídri Smeru-SD a KDH kvóty odmietajú podobne ako takmer celá slovenská politická scéna.

Rozpor medzi postojom europoslancov za Smer a KDH a oficiálnou pozíciou slovenskej vlády a premiéra podľa Lipšica znižuje dôveryhodnosť Slovenska na medzinárodnej scéne.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy