Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Grécky exminister financií Varufakis zvažuje návrat do politiky
Zdielať na

Grécky exminister financií Varufakis zvažuje návrat do politiky

ATÉNY / Grécky bývalý minister financií Janis Varufakis rezignoval na svoju funkciu v júli. Odvtedy sa svojim náprotivkom verejne ospravedlňuje. Naposledy sa vyjadril, že zvažuje svoj návrt do politiky. Ale až po voľbách.

Návrat na politický scénu zvažuje bývalý minister financií po voľbách. Ale len v prípade, že nová vláda by ho požiadala o podanie "horkého lieku", a nie "jedu", píše britský denník The Telegraph.

"Pokiaľ by vláda  mala záujem ponúknuť horko chutiaci liek, a nie jed, som pripravený," povedal Janis Varufakis pre Bloomberg News.

Na otázku, či by mohol zohrať aktívnu úlohu v novej vláde, Varufakis odpovedal, že by trval na tom, aby bol reformný plán "veľmi tvrdý".

Ospravedlňuje sa

Od jeho júlovej rezignácie, sa bývalý minister financií snaží ospravedlniť svoje roztržky s kolegami z Európskej únie prostredníctvom rozhovorov a verejných prejavov. Neopomenul ani Nemca Wolfganga Schäubleho.

Varufakis tvrdí, že strany bojujúce vo voľbách podporovali reformný balíček len preto, že boli vydierané.

"Stačí, ak počúvate, čo hovoria samotné strany. Všetci sú proti programu, ale hlasujú zaň na základe vydierania," povedal.

Iracionalita

"Argument je, že je to hrozný program, nebude fungovať, ale ak sa ho nebudeme snažiť implementovať, vyhodia nás z eurozóny," dodáva.

"Týmto sa stala Európa? Toto je vrchol iracionality," uzavrel.

Gréci povedali v referende jednoznačné nie podmienky, ktoré na záchranu krajiny navrhovala Európska únia:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy