Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Najbohatší prišli pre pád trhov o takmer 200 miliárd
Zdielať na

Najbohatší prišli pre pád trhov o takmer 200 miliárd

WASHINGTON / Svetové burzy zažili najhorší týždeň v tomto roku. Zrazili ich známky ďalšieho spomaľovania čínskej ekonomiky spolu s pokračujúcim poklesom cien komodít. A práve strata postihla 400 najbohatších ľudí, ktorí pádom akcií prišli o nemalé peniaze.

Prepad vyvrcholil v piatok zhruba trojpercentnými stratami akciových indexov v Spojených štátoch a západnej Európe. Len za ten deň sa hodnota majetku štyroch stoviek svetových miliardárov znížila o 76 miliárd dolárov, vyplýva z indexu miliardárov, ktorý spracováva agentúra Bloomberg.

Strata za týždeň

Týždenná strata indexu bola najhlbšia od vlaňajšieho septembra. Oproti koncu minulého roka je celková hodnota ich majetku nižšia o 74 miliárd dolárov. Celkovo činí 3,98 biliónov dolárov.

"Je to pre nich len zlomok, aj keď 182 miliárd je vysoké číslo," povedal Bloombergu John Collins z investičnej spoločnosti Aspiriant. "Bol to veľmi zlý týždeň, ale z celkového pohľadu to určite nie je žiadna katastrofa," dodal.

Buffet je tretí najbohatší

Americký investor Warren Buffet prišiel za týždeň o 3,6 miliardy dolárov, keď akcie jeho spoločnosti Berkshire Hathaway oslabili o viac ako päť percent. Buffet je teraz s majetkom 63,4 miliardy dolárov tretí najbohatší človek na svete. Pred ním je len zakladateľ Microsoftu Bill Gates a mexický telekomunikačný magnát Carlos Slim Helú.

Svetové akcie zasiahli najmä ďalšie nepriaznivé správy z Číny. Tie medzi investormi prehĺbili obavy z ďalšieho spomaľovania rastu druhej najväčšej svetovej ekonomiky, čo môže mať negatívny dopad na zvyšok sveta.

Prelom v podnikaní čaká aj Európsku úniu. Každý, kto bude mať záujem začať podnikať, bude si môcť založiť vlastnú firmu len za jedno euro. Pozrite si priloženú reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy