Polojasno
21°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Južná Kórea obvinila KĽDR z ukladania mín v demilitarizovanej zóne
Zdielať na

Južná Kórea obvinila KĽDR z ukladania mín v demilitarizovanej zóne

SOUL / Južná Kórea obvinila susednú Severnú Kóreu, že jej vojaci v hraničnom demilitarizovanom pásme umiestnili míny a tie minulý týždeň zmrzačili dvoch juhokórejských vojakov. Soul pohrozil komunistickému režimu v Pchjongjangu, že na jeho činy tvrdo odpovie, uviedla agentúra AP.

Ukladanie mín v nárazníkovej zóne by bolo porušením prímeria, ktoré v roku 1953 ukončilo kórejskú vojnu.

Tajne prekračujú hranice

Obaja vojaci boli v utorok zranení počas bežnej hliadky v oblasti, ktorá bola predtým od mín vyčistená. Jeden vojak prišiel o obe nohy, druhý o jednu, uviedlo juhokórejské ministerstvo obrany. KĽDR sa podľa neho dopustila "zbabelého aktu provokácie", za ktorý "tvrdo zaplatí".

Juhokórejské ministerstvo uviedlo, že podľa jeho presvedčenia severokórejskí vojaci tajne prekračujú hranicu a v zóne ukladajú míny. Úlomky z explózie podľa neho pochádzali z mín v drevených debnách, ktoré používa Severná Kórea. KĽDR zatiaľ nereagovala.

Varovné výstrely


Pred mesiacom juhokórejskí vojaci vypálili niekoľko varovných výstrelov na severokórejských vojakov, ktorí prenikli do nárazníkovej zóny na ostro stráženej hranici medzi oboma kórejskými štátmi. Išlo o prvý podobný incident v tomto roku.

Napätie medzi KĽDR a Juýžnou Kóreou sa tento rok vyhrotilo už niekoľkokrát. Severná Kórea mimo iného urobila sériu testov balistických rakiet v reakcii na každoročne usporadúvané spoločné cvičenie juhokórejských a amerických vojakov.

Severokórejský režim je veľmi prísny a svojich obyvateľov drží v izolácii. Urobil ale  mimoriadny ústupok. Otvoril sa novinárom zo zahraničia. Avšak len na oko. Sprievod totiž dôsledne dohliadal na to, kam namieri kamera zahraničnej delegácie, pozrite si archívne video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy