Skoro jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Pri streľbe v Mukačeve sa objavili české autá, jedno je kradnuté
Zdielať na

Pri streľbe v Mukačeve sa objavili české autá, jedno je kradnuté

Zdroj: SITA

MUKAČEVO / Stúpenci radikálneho ukrajinského hnutia Pravý sektor sa pri sobotňajšom útoku v meste Mukačevo na západe Ukrajiny prepravovali aj v autách s pražskými poznávacími značkami, napísal dnes spravodajský server iDNES.cz. Jedno z nich je podľa databázy českej polície kradnuté.

Na záberoch, ktoré sa objavili na YouTube 11. júla je vidieť tri autá s českými poznávacími značkami. Dva tmavé džípy a biele Audi s privilegovanou poznávacou značkou 1AV6666.

Podľa policajnej databázy bolo po audi 1. mája vyhlásené pátranie. Auto má však podľa verejnej databázy bezpojisteni.cz stále platné povinné poistenie, a to už od roku 2010. Pri ďalších dvoch českých značkách, ktoré sú na videu, sa tento údaj nedá zistiť, napísal portál iDNES.cz.

Komu audi vyrobené v roku 2008 patrilo, nie je možné zistiť. Snímku auta zverejnili už v roku 2012 Lidovky.cz v článku o bezohľadných vodičoch - Audi vtedy v rozpore s predpismi parkovalo na chodníku na pražskej Národnej triede.

Zatkli ozbrojencov

Ukrajinská tajná služba SBU zatkla dvoch predstaviteľov radikálneho Pravého sektoru, ktorí sa podieľali na víkendovom incidente pri ukrajinskom meste Mukačevo na západe krajiny. Podľa verzie Pravého sektoru sa obaja muži po dohode s vedením organizácie dobrovoľne vzdali.

Ukrajinský parlament dnes zriadil vyšetrovaciu komisiu k objasneniu konfliktu. V meste Lvov v utorok pri explóziach pri dvoch policajných staniciach boli ťažko zranení dvaja ľudia. Útoky podľa ministerstva vnútra súvisia s mukačevským incidentom medzi políciou a Pravým sektorom.

Špeciálna operácia

Násilnosti pri Mukačeve rozpútali ozbrojenci z Pravého sektoru a vyžiadali si tri obete a desiatky zranených. Ozbrojencom sa medzi tým podľa médií podarilo ujsť z obkľúčenia. Policajti ich nevedeli chytiť. Príčinou streľby bol zrejme spor o výnosy z pašovania cigariet.

Hovorkyňa SBU uviedla, že zatknutie dvoch podozrivých bolo výsledkom špeciálnej operácie, zadržaní boli na úteku pred zákonom a boli ozbrojení. Pátranie po ďalších ozbrojencoch pokračuje. "Dvaja naši bojovníci sa dobrovoľne vzdali SBU," uviedol naopak jeden z veliteľov Pravého sektora Andrij Stempickyj. "Cieľom je poskytnúť úplné informácie o Zakarpatsku a darebákoch, ktorí tu vládli. Zároveň aj skoncovať s prívalom klamstiev na Pravý sektor," dodal.

Pokus o destabilizáciu

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v pondelok označil incident za pokus destabilizovať situáciu a nariadil polícii a SBU odzbrojiť všetky nezákonné formácie. Žiadna politická strana podľa neho nesmie vytvárať vlastné ozbrojené zložky.

Premiér Arsenij Jaceňuk nariadil prepustiť všetkých zakarpatských colníkov a nahradiť ich pracovníkmi z iných častí krajiny.

Ukrajinské ministerstvo vnútra označil za vodcu útočníkov v Mukačeve veliteľa záložného práporu Pravého sektora Romana Stojku, bývalého zakarpatského kriminalistu, ktorý bol v roku 2009 prepustený z radov polície.

Posilnená ochrana hranice

Slovensko po incidente posilnilo ochranu spoločnej hranice s Ukrajinou pre prípad, že by sa ozbrojenci Pravého sektoru pokúsili dostať na Slovensko.

"Nemyslím si, že by sa ľudia, ktorí tam mali problém, snažili hľadať úkryt u nás. Skôr sa budú ukrývať na území Ukrajiny," uviedol policajný prezident Tibor Gašpar.

Pravý sektor tvrdil, že jeho členov napadli banditi napojené na miestneho zákondarcu Mychajla Laňa. Ten sa od prípadu dištancoval. Podľa niektorých zdrojov bol príčinou incidentu spor medzi rôznymi skupinami o rozdelenie pašeráckych tras.

Daň z pašovania

Pravý sektor v Zakarpatskej oblasti, susediacej s Maďarskom, Poľskom a Slovenskom, podľa agentúry Interfax údajne inkasoval "daň" z pašovania vo výške štyroch dolárov (viac ako 3,50 eura) z každej krabičky cigariet a vymáhal výpalné od ďalších predstaviteľov. Celý pašerácky biznis mal pod palcom syn náčelníka pohraničníkov, nie Pravý sektor.

Mukačevský incident sa podľa médií stal zatiaľ najväčším stretom medzi Pravým sektorom, ktorý patril k hnacím silám minuloročného zvrhnutia proruského prezidenta Viktora Janukovyča a silovými zložkami kyjevskej vlády.

Premiér Jaceňuk to vidí trochu  inak. "Nebolo to o Pravom sektore, ale problém tkvie v korupcii, pašovaní a v zbraniach na uliciach," povedal agentúre AP. Ozbrojenci podľa neho podporovali pašovanie. Každý vinník bude podľa Jaceňuka potrestaný.

Priamo v Mukačeve bol aj reportér Peter Sabo. Rozprával sa s chlapcom, ktorého radikáli z Pravého sektoru zajali:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy