Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Znalec v kauze Kramný potvrdil, že elektrina mohla zabíjať
Zdielať na

Znalec v kauze Kramný potvrdil, že elektrina mohla zabíjať

OSTRAVA / Znalec na elektrotechniku a silnoprúd Karel Sokanský v stredu na Krajskom súde v Ostrave potvrdil, že matka s dcérou v Egypte mohli zomrieť po zásahu elektrickým prúdom. Sieť v hotelovej izbe bola taká silná, že mohla byť smrtiaca. Z vraždy ženy a jej dcéry je obžalovaný Petr Kramný - otec a manžel obetí.

Podľa obžaloby Kramný zabil svoju manželku a dcéru elektrickým prúdom. Obe Češky podľa výsledkov pitvy zomreli na následky zástavy srdca práve po zásahu elektrickým prúdom. Obžalovaný muž ale vinu odmieta. "Bolo to možné urobiť. Ako v izbe, tak aj v sprche. Jedným alebo dvojpólovým dotykom," povedal znalec.

Dodal, že ak smrť nastala v izbe, a nie v kúpeľni, mohla matka s dcérou ležať každá zvlášť či spoločne na jednej posteli. "K zásahu prúdom mohlo dojsť napríklad úpravou nejakej napájacej šnúry. Napríklad do mobilného telefónu či holiaceho strojčeka. Stačil by k tomu aj predlžovací kábel," uviedol znalec. Podľa neho by výroba takého smrtiaceho zariadenia netrvala dlho. Pre manuálne zručného človeka by to bola otázka niekoľkých minút.

Každú zvlášť

Podľa žalobcu Kramný zabíjal práve elektrickým prúdom. Obžalovaný sa naopak po celý čas procesu snaží vyvolať dojem, že s elektrinou nemá žiadne skúsenosti. Tvrdí, že na tieto odborné práce si i doma vždy najímal odborníkov. Znalca sa potom pýtal, či by takto mohol zabíjať úplný laik. "Je schopný zabiť človek, ktorý nemá pojem o tom, čo je odpor?" pýtal sa obžalovaný. "Myslím si, že rozrezať dva drôty a priložiť ich k telu, je aj pre laika ľahko predvídateľné," povedal expert.

Potvrdil tak verziu obžaloby a polície. Podľa ich posudku sa dá elektrickým prúdom v podmienkach hotelovej izby spôsobiť smrť dvoch ľudí. "Najpravdepodobnejší je zásah elektrickým prúdom dvojpólovým dotykom. Ako pravdepodobné sa javí zabitie dvoch osôb postupne, každej zvlášť," povedal znalec.

Do piatku

Na súde vypovedal aj ďalší rodinný priateľ Michal Pecho, ktorý sa s Kramným pozná od mladých čias. Sudkyňa a prísediaci potom prečítali výpovede ďalších svedkov, u ktorých nie je nutné ich predvolanie.

Čítali napríklad výpovede fotografky, ktorá fotila manželku obžalovaného, či výpoveď televízneho reportéra, ktorý za Kramným odišiel do Egypta. Hlavné pojednávanie je naplánované do piatku. V ďalších dňoch by súd mal čítať hlavne listinné dôkazy.

Téme sa venuje redaktorka Denisa Pirníková:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy