Skoro jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Čína varuje svojich obyvateľov pred protestami v Turecku
Zdielať na

Čína varuje svojich obyvateľov pred protestami v Turecku

PEKING / Čína varuje svojich obyvateľov cestujúcich do Turecka pred protičínskymi protestami. Podľa ministerstva zahraničných vecí niekoľko turistov v Turecku napadli. Informáciu priniesol portál katarskej televízie Al Jazeera.

Ministerstvo zahraničných vecí v nedeľu uviedlo, že v Turecku prebehlo niekoľko demonštrácií zameraných na čínske úrady. "Nepribližujte sa a nenakrúcajte protesty," varovali čínske úrady.

Peking varovanie zverejnil po tom, čo turecká vláda vyjadrila obavy zo správ, že príslušníkom moslimskej národnostnej menšiny Ujgurov v čínskej Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang úrady zakázali pôst a modlitby počas ramadánu, napísal portál televízie Aljazeera

Turecko v piatok prisľúbilo, že prijme Ujgurov, ktorí utekajú z Číny pred prenasledovaním.

Protesty a pálenie vlajky

Turecký denník Hurriyet informoval, že minulý týždeň skupina ľudí zaútočila na čínsku reštauráciu v známej štvrti Tophane, porozbíjali na nej okná.

V nedeľu pochodovali stovky demonštrantov proti čínskemu konzulátu v Istanbule. Demonštranti niesli vlajky a vykrikovali protičínske slogany pred budovou. Niektorí z nich spálili čínsku vlajku.

Demonštranti spálili pred konzulátom spálili čínsku vlajku:

SITA

"Urugovia sú naši bratia a boli prenasledovaní pre ich vyznanie," cituje Al Jazeera 17-ročného demonštranta.

"Neurobili nič zlé. Ich previnením je len to, že sú moslimovia. Turecko by malo ochrániť svojich bratov, ochrániť ich pred brutálnymi rukami komunistickej Číny," dodal demonštrant.

V Ankare a Istanbule sa demonštrovalo aj v nedeľu, pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy