Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
V Číne odsúdili na doživotie kedysi všemocného šéfa bezpečnosti
Zdielať na

V Číne odsúdili na doživotie kedysi všemocného šéfa bezpečnosti

Zdroj: SITA

PEKING / Bývalý šéf čínskej bezpečnosti bol v procese za zatvorenými dverami odsúdený k doživotiu a prepadnutiu majetku za branie úplatkov, prezradenie štátneho tajomstva a zneužitie právomoci. Čou Jung-kchan je podľa agentúry Nová Čína najvyššie postaveným čínskym predstaviteľom odsúdeným za posledných niekoľko desaťročí.

Bývalý člen vplyvného stáleho výboru politbyra vládnej komunistickej strany svoju vinu údajne priznal a neodvolá sa. Sedemdesiatdvaročný Čou Jung-kchang bol tiež ministrom verejnej bezpečnosti a v politike pôsobil do roku 2012, kedy odišiel do dôchodku.

Protikorupčná kampaň

Proces v meste Tchien-ťin sa začal tento rok v apríli. Podľa žalobcov si bývalý politik vybral na úplatkoch okrem iného 130 miliónov jüanov (takmer 19 miliónov eur), tvrdí portál businessinsider.com.

Tvrdý verdikt, ktorý prečítala aj čínska štátna televízia, je podľa zahraničných agentúr najvýraznejším bodom protikorupčnej kampane čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga. Kampaň má podľa neho zasiahnuť "ako tigre, tak muchy", teda vysoko aj nízko postavených predstaviteľov režimu.

Udržanie si moci

Zdroje blízke čínskemu vedeniu už skôr agentúre Reuters povedali, že Si Ťin-pching bol odhodlaný Čoua potrestať za to, že si pred kongresom čínskej komunistickej strany v roku 2012 chcel intrigami udržať moc. Práve na tomto kongrese bol čínsky prezident zvolený do čela strany.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy