Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Američanov odsúdili za masaker v Iraku
Zdielať na

Američanov odsúdili za masaker v Iraku

WASHINGTON / Americký federálny súd vo Washingtone udelil doživotie a tri tridsaťročné tresty štvorici bývalých členov súkromnej americkej žoldnierskej firmy Blackwater za vraždy irackých civilistov v Bagdade v roku 2007.

Súd vymeral doživotný trest Nicholasovi Slattenovi. Paul Slough, Evan Liberty a Dustin Heard za mrežami strávia tridsať rokov a jeden deň. Štvoricu už minulý rok v októbri usvedčili z vrážd štrnástich neozbrojených ľudí a ďalších trestných činov.

"Verdikt je zlý," povedal na súde bývalý snajper Slatten. "Vy viete, že som nevinný," obrátil sa na sudcu. Obhajcovia odsúdených žiadali nižšie tresty a obžaloba, naopak, tresty ešte prísnejšie.

Žalobcovia streľbu popisovali ako nevyprovokovaný útok na civilistov a uviedli, že odsúdení neukázali ľútosť a odmietli zodpovednosť za čin. "Strata života ma mrzí, ale nemôžem povedať, že verím, že som spravil niečo zlé," cituje Dustina Hearda NY Times.

Zodpovednosť odmietajú

Prokurátor Patrick Martin vyzval súd, aby pri rozhodovaní nezabúdal na závažnosť činu a počet mŕtvych a zranených.

SITA/ Príbuzní irackých obetí

Podľa neho treba brať do úvahy každú obeť - boli tam ženy i deti. Ďalších osemnásť ľudí bolo zranených. "Títo muži odmietli prijať akúkoľvek zodpovednosť za svoje činy a za krviprelievanie, ktoré vtedy spôsobili," povedal. 

Agenti bezpečnostnej agentúry tvrdili, že považovali Iračanov za útočníkov a bránili sa preto, že sprevádzali americkú diplomatickú kolónu. Podľa Iračanov strieľali bezdôvodne. "Boh je mi svedkom, že som strieľal len na povstalcov, ktorí strieľali na mňa," tvrdil na súde Evan Liberty.

Streľba v sebeobrane

Obhajoba naopak tvrdila, že Američania strieľali v sebaobrane, keď sa sami stali terčom streľby. Tresty dlhé niekoľko desiatok rokov sú podľa obhajcov tvrdé pre mužov, ktorí pracovali v stresujúcom vojnovom prostredí, majú za sebou vojenskú kariéru a majú svoje rodiny.

Poukázali i na to, že muži mali na svoju ochranu zbrane, ktoré im poskytlo americké ministerstvo zahraničných vecí. "Tresty by mali byť v rozmedzí civilizovaných štandardov," myslí si obhajca David Schertler.

Irak po incidente vzal Blackwateru licenciu pôsobiť na jeho území. Celá záležitosť vznietila protiamerické nálady a je vnímaná ako dôkaz arogancie a beztrestnosti bezpečnostných agentúr.

Pozrite si video:

Najčítanejšie správy