Polojasno
15°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Nicholas Winton: Skromný hrdina, ktorý miloval adrenalín a rýchlu jazdu
Zdielať na

Nicholas Winton: Skromný hrdina, ktorý miloval adrenalín a rýchlu jazdu

LONDÝN / Reakcie a komentáre na smrť Nicholasa Wintona vyzdvihujú jeho osobnosť a zásluhy o záchranu stoviek detí pred nacistami či veľkú skromnosť. Britská ministerka vnútra Theresa May ho označila ako za hrdinu 20. storočia.

Nicholas Winton je podľa britskej ministerky vnútra Theresy May príkladom toho, ako veľa môžu dokázať dobrí ľudia aj v tých najtemnejších dobách.

Podľa popredného britského rabína Jonathana Sacksa mal Winton "obrovskú morálnu odvahu".

Ako viacerí, označil Wintona za "za britského Schindlera". Nemecký obchodník Oscar Schindler pred nacistami zachránil viac ako tisíc poľských Židov.

Skromný hrdina

Londýnsky denník Metro zdôraznil, že Nicholas Winton bol veľmi skromný a o svojich zásluhách hovoril len zriedka.

List Daily Mirror napísal, že Winton sa nepokladal za hrdinu. Aj napriek tomu, že zachránil životy stovkám židovských detí. Podobne sa k pamiatke zosnuloého vyjadril aj denník The Times. Televízia BBC ho označila za "hrdinu holokaustu".

Rodina Nicholasa Wintona prostredníctvo českého veľvyslanectva v Londýne prehlásila, že zosnulý bol celoživotným priateľom Československa.

Intímny pohreb

Slovenský režisér Matej Mináč po rozhovore s Wintonovou dcérou Barbarou uviedol, že Winton bude mať pravdepodobne pohreb v úzkom rodinnom kruhu pozostalých.

"Barbara Winton mi hovorila, že pohreb chcú len v najužšom rodinnom kruhu, veľmi intimný," povedal slovenský režisér Matej Mináč. Hlavné pietne rozlúčenie by sa malo konať asi za dva mesiace v Anglicku.

Zísť by sa tam mohli podľa Mináča takzvané Wintonove deti. Týmto pomenovaním sú označovené deti, ktoré Winton v rokoch 1938 a 1939 zachránil pred nacistickými koncentračnými tábormi, a ich potomkovia. V súčasnej dobe je ich niekoľko tisíc.

Sir Winton sa dožil 106 rokov. Miloval adrenalín či rýchlu jazdu v aute. Vo svojich 103 rokoch dokonca lietal v ľahkom lietadle a sršal humorom, pozrite si reportáž Klaudie Suchomel Guzovej:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy