Skoro jasno
22°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Lubitz nebol zdravotne spôsobilý lietať, lekári nemali právo oznámiť to
Zdielať na

Lubitz nebol zdravotne spôsobilý lietať, lekári nemali právo oznámiť to

PARÍŽ / Druhý pilot lietadla nemeckej spoločnosti Germanwings, ktorý podľa doterajšieho vyšetrovania v marci vo francúzskych Alpách úmyselne spôsobil haváriu so 150 mŕtvymi, mal problémy so zrakom a obával sa, že oň príde.

Podľa prokurátora Bricea Robina, sa prípadu ujmú vyšetrujúci sudcovia, ktorí by mohli obviniť Germanwings i materskú firmu Lufthansa z neúmyselného zabitia všetkých ľudí na palube. Urobiť by tak mohli v prípade, že sa dostatočne preukáže zodpovednosť a nepružný prístup k lekárskemu dohľadu nad pilotmi.

Štyridsaťjeden lekárov

Robin povedal, že pilot Andreas Lubitz mal strach, že problémy so zrakom ohrozia jeho zamestnanie. V posledných piatich rokoch do marcovej nehody Airbusu A320 sa obrátil na 41 lekárov, vrátane niekoľkých psychiatrov. Sedem ich navštívil počas posledného mesiaca pred nehodou.

Niektorí lekári boli presvedčení, že pre svoju psychickú labilitu nie je schopný lietať, píše portál businessinsider.com. Leteckej spoločnosti to vraj ale neoznámili jeho zamestnávateľovi pre nemecké zákony, ktoré umožňujú narušiť súkromie pacienta iba ak hrozí, že spácha zločin alebo si sám ublíži.

Špeciál s rakvami

Lubitz podľa vyšetrovateľov využil pred nehodou odchod kapitána na toaletu, v kokpite sa zamkol a začal klesať. Toto klesanie skončilo nárazom lietadla do hôr. Všetkých 150 ľudí na palube lietadla smerujúceho z Barcelony do Düsseldorfu zahynulo.

V utorok sa začal prevoz ostatkov obetí z Marseille do krajín, odkiaľ pochádzali. Telá desiatok nemeckých obetí dorazili do vlasti v stredu. V pondelok má do Španielska odletieť špeciál s rakvami španielských obetí nešťastia.

Pozrite si reportáž Martiny Uličnej, ktorá opisuje situáciu na palube lietadla:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy