Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Šokujúce zistenia v kauze pilota Lubitza. Pred haváriou hľadal pomoc
Zdielať na

Šokujúce zistenia v kauze pilota Lubitza. Pred haváriou hľadal pomoc

MARSEILLE / Druhý pilot lietadla nemeckej spoločnosti Germanwings, ktoré havarovalo v marci vo francúzskych Alpách, Andreas Lubitz, sa so svojimi psychickými problémami pre tragédiou obrátil na desiatky lekárov. Kopilot podľa doterajších zistení úmyselne spôsobil pád Airbusu A320 so 150 ľuďmi na palube.

Lubitz podľa prokurátora Bricea Robina žiadal o pomoc so zdravotnými problémami, ten ale odmietol upresniť, aké príznaky mal. Vyšetrovatelia už dávnejšie uviedli, že 27 ročný pilot trpel množstvom psychických problémov, vrátane depresií. V práci sa to ale snažil zatajiť.

Tieto zistenia podľa Huffington Post naznačujú, že Lubitz zúfalo hľadal pomoc, tá ale neprišla.

Germanwings aj Lufthansa po tragédii vyhlásili, že pilot prešiel všetkými psychickými testami a podĺa lekárov bol schopný lietať. "Jeho výkony boli perfektné. Nebol dôvod sa obávať," vyhlásil krátko po tragédii riaditeľ Lufthansy Carsten Spohr.

Vyšetrovanie ukázalo, že Lubitz mal celú tragédiu premyslenú. Deň pred haváriou totiž na internete vyhľadával samovražedné metódy i zabezpečenie kokpitu. 

Prokurátor Robin zároveň vyhlásil, že plánuje na budúci týždeň stretnutie s pozostalými na pôde ministerstva zahraničných vecí v Paríži. Bude ich informovať o priebehu vyšetrovania.

Telá niektorých obetí totiž ani takmer tri mesiace od tragédie nie sú tam, kde patria. Robin preto uviedol, že sa posnaží o ich čo najrýchlejšie odovzdanie príbuzným.

SITA

150 obetí

Lietadlo spoločnosti Germanwings sa zrútilo do skál vo francúzskych Alpách v marci.

Zomrelo všetkých 150 ľudí na palube stroja smerujúceho z Barcelony do Düsseldorfu.

Vyšetrovanie tragédie ukázalo, že haváriu stroja spôsobil úmyselne Lubitz ako druhý pilot, keď sa v neprítomnosti kapitána zamkol v kokpite a s Airbusom začal prudko klesať k zemi.

Ako je možné, že sa posádke nepodarilo dostať do kokpitu, sa dozviete v reportáži:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy