Skoro jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Pentagon omylom rozoslal antrax až do 50 laboratórií v USA aj v zahraničí
Zdielať na
Zahraničie

Pentagon omylom rozoslal antrax až do 50 laboratórií v USA aj v zahraničí

WASHINGTON / Predstavitelia amerického ministerstva obrany pripustili, že neúmyselne rozoslali do rôznych laboratórií podstatne viac vzoriek živého antraxu, ako si mysleli.

Podľa Pentagonu je možné, že viac než štyri tucty vzoriek boli odoslané do laboratórií v Spojených štátoch a najmenej tri zásielky do ďalších krajín. To je približne dvojnásobok toho, čo odhadovali minulý týždeň, poznamenala agentúra AP s tým, že predstavitelia Pentagonu hovorili pod podmienkou anonymity.

Ministerstvo obrany opakovane uistilo, že chyba neohrozila zdravie verejnosti, vzorky mali byť odoslané k vedeckým účelom v neaktívnom stave. Námestník ministra obrany Robert Work minulý piatok nariadil dôkladnú revíziu laboratórnych postupov pri likvidácii živých vzoriek antraxu.

Neohrozené zdravie

Work potvrdil, že problémy trvali desať rokov a že sa týkajú najmenej 51 prípadov. Nevylúčil, že počet chybne rozoslaných vzoriek ešte môže vzrásť. Pentagon ohlásil zriadenie internetovej stránky, na ktorej môže verejnosť sledovať ďalší vývoj kauzy.

Kanadské úrady v utorok potvrdili, že od amerického ministerstva obrany obdržali v auguste 2006 zásielku, ktorá mohla obsahovať živé baktérie antraxu, ale nikto sa nenakazil a zdravie Kanaďanov nebolo ohrozené. Zásielka sa viac než päť rokov nepoužívala, a potom bola premiestnená do bezpečnej laboratória.

Kórea aj Austrália

Američania odoslali vzorky do troch kanadských laboratórii. Pentagon pripustil, že vzorky mierili tiež do Austrálie a Južnej Kórey, tvrdí spravodajský portál agentúry AP. 

Antrax môže zasiahnuť tri oblasti ľudského organizmu. Príznaky pľúcneho antraxu sa podobajú najskôr silnej chrípke, potom silnému zápalu pľúc, nakoniec nastáva respiračné zlyhávanie.

Vážna infekcia

Črevný antrax spôsobuje vážnu infekciu žalúdka a čriev a prejavuje sa okrem iného horúčkami a prudkými bolesťami sprevádzanými krvavými hnačkami a zvracaním.

U kožného antraxu býva prvým prejavom miesto alebo pľuzgier tmavej farby, ktorý svrbí v mieste infekcie. Neskôr sa objavujú veľké, nebolestivé vredy. Všetky tri formy sa liečia pomocou antibiotík, pričom kľúčová je včasná diagnóza.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy