Jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Berlusconi nevedel, že Ruby je neplnoletá, rozhodol súd
Zdielať na

Berlusconi nevedel, že Ruby je neplnoletá, rozhodol súd

RÍM / Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi nevedel, že prostitútka Ruby, s ktorou mal sex vo svojej vile, je neplnoletá. Oznámil to taliansky Najvyšší súd, ktorý zverejnil odôvodnenie svojho marcového oslobodzujúceho verdiktu v takzvanej kauze Rubygate.

Súd vtedy rozhodol, že teraz 78-ročný politik neporušil zákon plateným sexom s neplnoletou prostitútkou, ani nezneužil svoju funkciu k ovplyvňovaniu neskoršieho vyšetrovania.

Nechcel kaziť večierky

Najvyšší súd dospel k verdiktu na základe "vierohodných dôkazov". Berlusconiho priateľ Emilio Fede údajne pred politikom tajil skutočný vek Ruby. Nechcel tým kaziť večierky, ktoré vo vile v Arcore pri Miláne prebiehali. 

Obžaloba tvrdila, že tanečníčka marockého pôvodu Karima Mahrúgová alias Ruby mala s niekoľkonásobným talianskym premiérom platený sex v dobe, keď nemala 18 rokov. Súd prvého stupňa ho za to v roku 2013 poslal na sedem rokov do väzenia. Odvolací súd v Miláne ju oslobodil. Teraz Najvyšší súd oslobodzujúci verdikt potvrdil.

Rozhodnutie súdu prišlo v dobe, keď sa taliansky politik snaží udržať pokope svoju stranu Forza Italia a usiluje sa o tom, aby mal aj naďalej silné slovo v talianskej politike. Opozičná strana prišla o mnohých priaznivcov v roku 2013.  Vtedy bol Berlusconi odsúdený za daňové úniky vo svojej spoločnosti Mediaset. Trest si odpykával verejne prospešnými prácami v zariadení pre seniorov.

Nemôže kandidovať

Pre odsúdenie za daňové úniky Berlusconi momentálne nemôže zastávať volené funkcie ani kandidovať. V roku 2013 musel odísť aj zo senátu. Podľa posledných prieskumov by jeho stranu volilo len 13 až 14 percent voličov.

V marci súd rozhodol, že Berlusconi sexom s neplnoletou Ruby zákon neporušil:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy