Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Berlusconi sexom s neplnoletou zákon neporušil
Zdielať na

Berlusconi sexom s neplnoletou zákon neporušil

RÍM / Bývalý taliansky premiér je podľa rozhodnutia najvyššieho súdu nevinný. V takzvanej kauze Rubygate bol Silvio Berlusconi obžalovaný za platený sex s neplnoletou a zo zneužitia právomoci. Štátne zastupiteľstvo v Miláne ale vyšetruje ďalšie delikty, ktorých sa mal dopustiť. Môže ísť o uplácanie a zastrašovanie.

Milánska štátna prokuratúra v týchto dňoch začala s prešetrovaním výpovedí dievčat, ktoré dochádzali do Berlusconiho rezidencie pri Miláne. V nej sa konali povestné erotické večierky bunga-bunga.

Dievčatá na súde často menili výpovede. Podľa prokuratúry ich mohol politik uplatiť alebo zastrašiť, informovala britská BBC.

Nemala osemnásť

Súčasný prípad Rubygate je najsledovanejším z Berlusconiho súdnych procesov. I v nej ide o večierky, ktoré sa odohrávali v politikovej vile. Zúčastnila sa ich okrem iných dievčat aj tanečnica marockého pôvodu Karima Mahroug alias Ruby.

Pozrite si priložené video:

Podľa obžaloby mala s Berlusconim sex za peniaze v čase, keď ešte nemala osemnásť rokov. Taký sexuálny styk je v Taliansku trestný. Podľa prokuratúry Berlusconi naviac zneužil svoju právomoc, keď sa snažil ovplyvňovať vyšetrovanie polície, ktorá podozrievala Ruby z krádeže.

Zbavený viny v celom rozsahu

Súdny proces s Berlusconim prešiel mnohými peripetiami. V roku 2013 poslal sedemdesiatosemročného politika na sedem rokov do väzenia, odvolacia inštancia ho ale tento rok zbavila viny v celom rozsahu.

Pozrite si priložené video zo súdu spred dvoch rokov:

Milánska prokuratúra sa odvolala na najvyšší súd, ktorý je v talianskom justičnom systéme vrcholnou inštanciou.

Rok namiesto štyroch

Minulý týždeň skončil Berlusconimu trest za daňové úniky, za ktoré ho v roku 2013 odsúdili na štyri roky väzenia. Vďaka amnestii mu trest skrátili na jeden rok.

Ako alternatívny trest si politik vybral verejnoprospešné práce. Jeden deň v týždni chodil pomáhať do domova pre seniorov trpiacich Alzheimerovou chorobou.

Bude pomáhať naďalej?

Naposledy bol v domove minulý piatok. Novinárom povedal, že jeho zážitok z práce bol dojemný a že by chcel aj naďalej dobrovoľne pomáhať.

"Myslím, že politika by sa mohla naučiť, čo je to ľudskosť a obetavosť od tých, ktorí sa veľkoryso a dobrovoľne venujú starostlivosti o chorých," dodal mediálny magnát.

Kvôli odsúdeniu za daňové úniky nesmie zastávať volené funkcie ani kandidovať. Pred dvoma rokmi musel odísť aj zo Senátu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy