Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Súd zakázal Berlusconimu vykonávať verejnú funckiu, na dva roky
Zdielať na

Súd zakázal Berlusconimu vykonávať verejnú funckiu, na dva roky

MILÁNO / Milánsky odvolací súd rozhodol, že bývalý taliansky premiér Silvi Berlusconi má mať na dva roky zakázaný výkon verejných funkcií kvôli nedávnemu odsúdeniu za daňové úniky. jeho právnici už oznámili, že sa proti zákazu odvolal na Najvyšší súd.

Berlusconi je senátor

Rozhodnutie nebude mať bezprostredný účínok pretože je neprávoplatné, ale taktiež kvôli tomu, že Berlusconi je senátor. Jeho vylúčenie zo Senátu bude závisieť na hlasovaní v hornej komore parlamentu, ktorá je očakávaná v novembri.

V Senáte majú prevahu Berlusconiho odporcovia, ktorí pri hlasovaní imunitného výboru plénu odobranie mandátu odporučili. Rozhodovali na základe zákon z roku 2012, ktorý na šesť rokov zamieta výkon politických funkcií pre všetkých právoplatne odsúdených na viac než dva roky.

Ďalší čierny deň pre taliansku demokraciu

Dnešný súdny verdikt ostro napadli advokáti pravicového politika aj jeho straníci. "Dnešok je ďalším čiernym dňom pre demokraciu v našej krajine, ktorá nemá žiadnu protiváhu politicky ovplyvnených sudcov," citovala agentúra APA poslankyňu Berlusconiho strany Ľud slobody (PdL) Annu Mariu Berniniovú.

Najvyšší súd v auguste Berlusconimu definitívne potvrdil štyri roky väzenia za daňové úniky v spoločnosti Mediaset. Zároveň ale nižšiu inštanciu vrátil k preskúmaniu jednu zo súčastí trestu, zákaz verejných funkcií na päť rokov. Podľa sudcov sa stala chyba vo výpočte dĺžky zákazu. Odvolací súd tak mal rozhodovať o novej lehote zákazu - na jeden až tri roky.

Strata senátorského mandátu = strata imunity

Prípadná strata senátorského mandátu zbaví Berlusconiho imunity, ktorá ho zatiaľ chráni pred uväznením. Do konca roka by potom Berlusconi zrejme nastúpil na výkon trestu. Pôvodne štyri roky väzenia sa mu amnestiou skrátil na rok domáceho väzenia alebo verejne prospešných prác. Miliardár už požiadal, aby trest mohol odslúžiť výkonom verejne prospešných prác.

77-ročný mediálny magnát tvrdí, že je nevinný. Podľa neho ho talianski žalobcovia prenasledujú od jeho vstupu do politiky pred 20-imi rokmi. V súčastnosti politik pre súdmi čelí aj ďalším obžalobám. Tento rok bol napríklad odsúdený na sedem rokov väzenia za platený sex s neplnoletou a zneužitie právomoci. Justícia zvažuje aj ďalšiu obžalobu za politickú korupciu.

Berlusconiho osud úzko súvisí s budúcnosťou talianskej vládnej koalície, ktorá závisí na podpore expremiérovej PdL.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy