Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Brata nového talianskeho prezidenta Mattarellu zabila mafia, stal sa politikom
Zdielať na
Zahraničie

Brata nového talianskeho prezidenta Mattarellu zabila mafia, stal sa politikom

RÍM / Novozvolený taliansky prezident Sergio Mattarella v utorok zložil v parlamente sľub. Pre politiku sa rozhodol po tom, ako jeho brata v roku 1980 popravili. Všetko videl na vlastné oči.

Taliansky prezident Sergio Mattarella, ktorý sa v utorok ujme úradu, vôbec nezodpovedá zavedeným predstavám o Talianoch.

Podľa mnohých by to mohlo krajine na Apeninskom polostrove pomôcť, niektorí tvrdia opak. Kto je Sergio Mattarella?

Sergio Mattarella má 73 rokov, je to katolík a na svojich zásadách lipne.

Brata zabila mafia

Väčšina Talianov videla jeho tvár prvýkrát na fotografii z 6. januára 1980. Snažil sa z Fiatu 132 vytiahnuť telo svojho brata Piersantiho, predsedu sicílskej miestnej vlády a hlavného predstaviteľka kresťanskej demokracie v Palerme.

"Piersanti sa pokúsil oslobodiť sicílsku kresťanskú demokraciu od čachrov a koketovania s mafiou," hovorí starosta Palerma Leoluca Orlando. Zaplatil za to životom. Neznámy motorkár sa priblížil k jeho Fiatu a vypálil do politika celý zásobník.

Vedľa sedel jeho mladší brat Sergio, dnešný prezident. V tej dobe bol mladým univerzitným profesorom práva na miestnej univerzite. "Dramatická udalosť ostriasla Sergiom natoľko, že aj on sa rozhodol vstúpiť do politiky," vysvetľuje predsedkyňa parlamentného výboru pre boj proti organizovanému zločinu Rosy Bindi, ktorá s ním zdieľala mnoho parlamentných bitiek.

Mattarella je kľudný ale tvrdohlavý:

SITA

Odstúpil pre Berlusconiho monopol

Sergio Mattarella sa počas niekoľkých rokov stal významným predstaviteľom ľavého krídla kresťanskej demokracie a bol niekoľkokrát ministrom. V roku 1990 urobil krok, ktorý je pre taliansku politiku ojedinelý.

Premiér Giulio Andreotti sa snažil presadiť zákon, ktorý Berlusconiho firme prakticky zaručoval monopol v sektore komerčnej televízie. Keď Andreotti spojil zákon s hlasovaním o dôvere, Mattarella rezignoval. So zákonom nesúhlasil.

Zaviedol väčšinový systém

Bol otcom volebného zákona v 90. rokoch, ktorý zaviedol do Talianska väčšinový systém. Po niekoľkých rokoch sa zákon opäť zmenil, ale mnohí uznávajú, že Mattarellov výtvor bol doposiaľ najlepší.

V roku 2001 napísal ostrý list do Bruselu, pretože považoval vstup Berlusconiho strany Forza Italia do Európskej ľudovej strany za obrovský omyl. Lenže v tej dobe mal mediálny magnát vietor v plachtách a širokú podporu občanov.

Mattarello sa postupne stiahol do ústrania a v roku 2008 už do parlamentu nekandidoval. Od tej doby neposkytol ani žiadny rozhovor.

Víťazstvo premiéra Renziho

Jeho zvolenie za nového talianskeho prezidenta je obrovským víťazstvom mladého premiéra Mattea Renziho. Dokázal pravdivosť Macchiavelliho teórie o tom, že "vládca musí jednať rozhodne, bezohľadne, rýchlo, ale opatrne, vedomý si nebezpečenstva. A hlavne musí moc chcieť a nečakať, že mu ju niekto zloží do lona."

Renzi urobil šikovné politické a zákulisné manévre, prekonal svoje spory s ľavým krídlom Demokratickej strany a nakoniec presvedčil aj koaličných partnerov, aby Mattarellovi dali hlas. Aj keď spočiatku neboli vôbec nadšení.

Zostával Berlusconi, ktorý aj v tejto situácii potvrdil, že mu už chýba "politický čuch", ktorý mu v minulosti zaistil množstvo víťazstiev. Domnieval sa, že jeho poslanci a senátori sú pre zvolenie prezidenta nutní. Preto kandidatúru Mattarelliho odmietol.

Urazený mediálny magnát v prvom okamihu žiadal svojich poslancov a senátorov, aby sa hlasovania vôbec nezúčastnili. Keď videl, že sa dostáva do izolácie, zmenil názor. Dal pokyn, aby do urny hodili prázdny hlasovací lístok.

Pri záverečnom hlasovaní Mattarella dostal dve tretiny hlasov a to znamená, že aspoň 40 percent poslancov a senátorov Berlusconiho strany hlasovalo za neho.

"Myslím si, že Berlusconi by si mal uvedomiť, že je na konci svojej politickej kariéry," prehlásil Raffaele Fitto, jeden z hlavných predstaviteľov Forza Italia. Problém talianskej pravice je ale v tom, že Berlusconi nemá žiadneho schopného nástupcu. Je tu len populistická Liga severu, ktorá ale nikdy nebude mať takú silnú pozíciu ako Le Penov Národný front vo Francúzsku.

Berlusconi bol Mattarellov odporca:

SITA

Pozícia Renziho vlády sa teda posilnila a snaha premiéra o radikálne reformy má teraz menej prekážok. "Len sa nesmie dopustiť chyby a myslieť si, že Sergio Mattarella bude len notárom schvaľujúcim jeho rozhodnutia," varuje predsedu vlády celoživotný prezidentov priateľ Emanuele Macaluso.

Nový taliansky prezident Sergio Mattarella je kľudný ale tvrdohlavý. "A pokiaľ si bude myslieť, že plány vlády idú napríklad proti ústave, postaví sa proti nim. Bez ohľadu na to, že je to premiérova zásluha, že sa stal prezidentom," varuje Macaluso.

Sergio Mattarella krátko po zvolení za 12. prezidenta Talianska navštívil miesto nacistickej masakry v Ríme. V jaskyni Fosse Ardeatine zomrelo 335 Talianov. 

Zložil sľub

Sergio Mattarella zložil pred členmi dolnej komory parlamentu slávnostný sľub. Zvolený bol v sobotu vo štvrtom kole ako kandidát navrhnutý vládnou Demokratickou stranou.

"Prisahám vernosť republike a sľubujem, že budem verne dodržiavať ústavu," povedal Mattarella. Stal sa 12. prezidentom Talianska. V prejave bývalý ústavný sudca povedal, že cíti zodpovednosť za zachovanie národnej jednoty.

Voľba prezidenta nasledovala štrnásť dní po odstúpení osemdesiatdeväťročného Giorgia Napolitana, ktorý sa vzdal úradu pre vysoký vek. Novú hlavu štátu vyberalo 1009 voliteľov. Poslanci dolnej komory, senátori a zástupcovia dvadsiatich regiónov. Kandidát demokratov získal 665 hlasov.

Mattarella zložil slávnostný sľub:

SITA

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy