Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Taliansky prezident Napolitano rezignuje
Zdielať na

Taliansky prezident Napolitano rezignuje

RÍM / Osemdesiatdeväťročný prezident Talianska Giorgio Napolitano v najbližších hodinách odstúpi. Kvôli pokročilému veku podá demisiu so skončením talianskeho predsedníctva Únie.

Napolitano koncom decembra oznámil, že plánuje rezignovať, hoci jeho mandát oficiálne končí až v roku 2020. Vo svojich rokoch čelí rastúcim problémom pri výkone funkcie hlavy štátu.

Prezident podpíše rezignačný list v stredu o jedenástej predpoludním a potom opustí prezidentský palác, píše agentúra Reuters.

"Rád by som vzdal poctu Napolitanovi, oddanému Európanovi, ktorý v týchto hodinách opustí svoj úrad. Taliansko viedol s inteligenciou a múdrosťou," uviedol premiér Renzi pri dnešnom vystúpení v Európskom parlamente v Štrasburgu.

Pozrite si priložené video:

Voľby už koncom januára

Podľa talianskych médií sa prezident s premiérom rozlúčil už v pondelok. Naposledy spolu prediskutovali dôležité témy pre Taliansko, ako napríklad možné teroristické hrozby či nastávajúce voľby v Grécku.

Giorgio Napolitano sa prvýkrát stal talianskym prezidentom v roku 2006. Po vypršaní mandátu nemal záujem opäť kandidovať. Kvôli politickej kríze ale súhlasil a stal sa kľúčovou postavou pri rokovaní o novej talianskej vláde.

Po Napolitanovom odstúpení bude úradujúcim prezidentom súčasný predseda Senátu Pietro Grasso. Zákonodarci majú 15 dní na to, aby začali vyberať jeho nástupcu. Voľba nového prezidenta by sa mohla uskutočniť 28. januára.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy