Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Taliansku loď so 466 pasažiermi zachvátil požiar
Zdielať na
Zahraničie

Taliansku loď so 466 pasažiermi zachvátil požiar

Zdroj: YouTube/SearylNews

ATÉNY / Na trajekte pod talianskou vlajkou na trase z Grécka do Talianska vypukol ráno požiar, pričom na palube bolo 466 ľudí. Loď evakuovali okolo 9:00 SEČ, napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na grécku pobrežnú stráž. Podľa jedného z cestujúcich je ale situácia dramatická.

"Loď Norman Atlantic mieriaca z gréckeho Patrasu do talianskej Ancony vysielala tiesňový signál vo chvíli, kedy sa nachádzala 44 námorných míľ (cez 80 kilometrov) od ostrova Korfu," tvrdí predstaviteľ pobrežnej stráže. Oheň vypukol o 06:00 (05:00 SEČ) v garáži trajektu.

Podľa upresnených informácií je na palube 411 pasažierov a 55 členov posádky. V útrobách trajektu se nachádza 222 vozidiel.

Podľa hovorcu gréckej pobrežnej stráže Nikosa Lagkadianosa kapitán nariadil opustenie lode. Ďalší činiteľ neskôr upresnil, že začala evakuácia. Podľa tlačových agentúr pokračuje rozsiahla záchranná operácia, ktorá potrvá ďalšie hodiny, z plavidla sa doteraz podarilo evakuovať len zhruba tretinu osôb.

Žiadna koordinácia

Niektorí cestujúci poskytli mobilnými telefónmi gréckym televíznym staniciam dramatické svedectvá o situácii. "Pokúsili sa spustiť záchranné člny, ale všetci sa na ne nedostaneme. Nie je tu žiadna koordinácia," tvrdil jeden z nich. "Je tma, vnútro lode je v plameňoch. Sme na mostíku, vidíme priplávať nejakú loď... Dostali sme záchranné vesty, snažíme sa zachrániť," opisuje ďalší pasažier.

Nevie sa, či je niekto z cestujúcich vo vode, v ktorej sa vzhľadom k zimným teplotám bez rýchlej záchrany nedá dlho prežiť, napísal Reuters. Podľa agentúry AP horiacemu trajektu bezprostredne nehrozí potopenie. Záchranné člny kvôli vlnám ale nemôžu priraziť k trupom veľkých lodí.

Na záchrannej operácii sa podieľajú tiež talianske a albánske úrady. V oblasti je sedem ďalších lodí a na pomoc bol privolaný aj záchranný vrtuľník a pátracie lietadlo C-130.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy