Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Mladík zavraždil a znásilnil niekoľko žien. Jeho prípad naháňa hrôzu
Zdielať na

Mladík zavraždil a znásilnil niekoľko žien. Jeho prípad naháňa hrôzu

PRAHA / Jiří Straka, takzvaný spartakiádny vraha, ako šestnásťročný mladík zaútočil na jedenásť žien. Jeho prípad aj po tridsiatich rokoch naháňa hrôzu. Samotný vrah si odsedel desať rokov vo väzení a k minulosti sa už vracať nechce.

Písal sa rok 1985, keď začali detektívi v Prahe objavovať telá mŕtvych žien.

Rástol aj počet znásilnení. Práve ten rok sa hlavné mesto chystalo sa svoju poslednú spartakiádu. Vraha teda museli čo najskôr chytiť. "V Prahe vznikla panika," priznáva kriminalista Jiří Markovič. Práve on viedol vyšetrovanie a tlak bol skutočne veľký.

Teraz už bývalý kriminalista na dôchodku, sa k vyšetrovaniu vracia aspoň vo svojich knihách. "Nebolo to nakoniec až také ťažké, jedna z obetí ho poznala," spomína.

So Strakom nechcú nič mať

Jiří Straka býval na internáte učilišťa v Stochove, a práve tam ho kriminalisti zadržali. Internát stále funguje, učilište je už ale zrušené. 

Na jeho mieste vyrástla nová škola, ktorej profesori o Strakovi hovoria nechcú. "Hovorí sa po celom okrese, že sme tu mali Straku. My s tým ale nič nemáme," zdôrazňuje riaditeľka.

Straku nakoniec obvinili z troch vrážd, dvoch pokusov o vraždu, piatich znásilnení, troch lúpeží a piatich krádeží. "Ukázal mi všetky svoje skrýše," spomína vyšetrovateľ.

Keby vtedy nemal len šestnásť rokov, popravili by ho. Takto ale skončil vo väzení na desať rokov.

Nový život

Po prepustení podstúpil kastráciu a žil v liečebni. V roku 2004 si zmenil meno a odsťahoval sa na sever Moravy za svojou priateľkou a jej deťmi.

S kriminalistom, ktorý ho odhalil, sa pravidelne navštevovali. "Pozval ma aj na svoju svadbu," hovorí. Tento rok, sa ešte nestretli.

Pozrite si reportáž reportéra FTV Prima Václava Janatu:

UPOZORNENIE: Obsah videa nie je vhodný pre maloletých divákov

Súvisiace články

Najčítanejšie správy