Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
V Španielsku sa zrútilo lietadlo Airbus A400M
Zdielať na

V Španielsku sa zrútilo lietadlo Airbus A400M

MADRID / Najmenej štyroch mŕtvych a dvoch ťažko zranených si vyžiadala havária nového vojenského nákladného airbusu pri testovacom lete pri juhošpanielskom meste Sevilla. Uviedol to hovorca španielskej vlády. Premiré Marian Rajoy vyjadril nad úmrtím príslušníkov šesťčlennej posádky lietadla zármutok a povedal, že vláda je pripravená rodinám obetí poskytnúť pomoc.

Pôvodne záchranári našli na mieste nešťastia troch mŕtvych. Štvrté telo našli neskôr ohorené v troskách lietadla, povedal agentúre AFP prefekt regiónu Andalúzie Antonio Sanz. Dvoch zranených prepravil vrtulník do sevillskej nemocnice.

Podľa agentúry Reuters to bola prvá fatálna nehoda lietadla Airbus A400M, ktorý začala spoločnosť Airbus Military dodávať zákazníkom v roku 2013. Ide o veľké štvormotorové turbovrtuľové lietadlo a v Seville prechádza tento stroj konečnou montážou.

Čierny dym

Lietadlo dopadlo do zoraného poľa pár kilometrov od sevillského letiska. K horiacemu stroju vyrazili miestne hasičské zbory a zábery z miesta nehody ukazovali stúpajúci stĺp čierneho dymu.

Podľa miestnych médií boli na palube zamestnanci španielskej pobočky spoločnosti Airbus. Airbus aj vláda vyslali na miesto havárie vyšetrovacie týmy.

SITA

Lietadlo podľa španielskych médií tesne pred pádom signalizovalo závadu vo svojich systémoch. Keď sa pilot pokúšal o núdzové pristátie, narazil vraj stroj do stĺpu elektrického vedenia, čo spôsobilo výpadok prúdu v najbližšom okolí.

Uzavreté letisko

Španielsky letecký úrad informoval, že pre nehodu bolo na viac ako jeden a pol hodiny uzavreté sevillské letisko. Tri lety do Seville boli odklonené do Malagy a Jerezu.

Airbus pád lietadla potvrdil a dodal, že testovaný stroj bol určený pre Turecko. Osem európskych členov NATO si už objednalo viac ako 190 týchto lietadiel, ktoré nahradia starnúce lietadlá Hercules.

Vývoj nového lietadla si vyžiadal náklady okolo 20 miliárd eur a bol zatiaľ najväčším európskym spoločným projektom v sektore obrany.

Španielske lietadlo sa zrútilo do zoraného poľa, pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy