Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Tragédia na mori. Pri havárii lode zahynulo minimálne 54 ľudí
Zdielať na

Tragédia na mori. Pri havárii lode zahynulo minimálne 54 ľudí

MOSKVA / Minimálne 54 ľudí zahynulo v noci na štvrtok pri havárii ruskej rybárskej lode Dalnij vostok neďaleko polostrova Kamčatka. Ďalších pätnásť osôb je nezvestných a úrady sa obávajú, že zostali uväznení v potopenej lodi.

Na lodi bolo 132 osôb, zachránili 63. Všetci sú podchladení, pretože teplota vody v Ochotskom mori sa pohybuje okolo bodu mrazu. Stav niekoľkých zranených je kritický, sedem námorníkov je v bezvedomí. 

Osud pätnástich nezvestných je stále neznámy. Ich šanca na prežitie je ale pre nepriaznivé poveternostné podmienky malá.

Na palube bolo podľa informácií portálu televízie CNN 76 Rusov. Ostatní pasažieri pochádzali z Barmy, Ukrajiny, Litvy a Vanuatu.

Na záchranných operáciach sa zúčastňuje asi 26 rybárskych plavidiel. Asi sto kilometrov severovýchodne od miesta nešťastia zahliadli posádky ruských vrtuľníkov dva záchranné člny, zatiaľ ale nie je jasné, či sa tam nachádzajú ľudia.

Prípadná evakuácia vzduchom je nemožná, v oblasti totiž fúka prudký vietor.

Osudná kryha?

Dôvod nehody nie je jasný. Podľa predbežných záverov ruského ministerstva pre mimoriadne situácie sa loď potopila po prerezaní kýlu kryhou. Po náraze sa plavidlo potopilo do pätnástich minút.

Pozrite si video z miesta nešťastia:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy