Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pri Bratislave nedobrovoľne zakotvila zahraničná loď
Zdielať na

Pri Bratislave nedobrovoľne zakotvila zahraničná loď

BRATISLAVA / Niekoľko tonová nákladná loď nedobrovoľne zakotvila na Dunaji neďaleko Čunovskej priehrady. Pravdepodobne pre chybu kapitána, ktorý s loďou vybočil z plavebnej dráhy. Nejde ale o jediný takýto incident. Na Vodnom diele Gabčíkovo sa to stáva pravidelne. Preto tam zriadili čiernu listinu kapitánov.

Rubiships 14 je niekoľko stotonové plavidlo. To sa plavilo z Nemecka a len pár kilometrov za Bratislavou sa jeho cesta náhle skončila.

Krátko po piatej ráno, medzi 37. a 38. riečnym kilometrom vybočila bulharská loď zo svojej plavebnej dráhy a nehybne ostala stáť na plytčine.

"V Čunove, neďaleko galérie Danubiana uviazla na plytčine mimo plavebnej dráhy bulharská nákladná loď naložená oceľou," informoval hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Ľuboš Krno.

Ešte aj krátko predpoludním bola nákladná loď odstavená asi dvesto metrov od brehu.

Incident sa zaobišiel bez akýchkoľvek zranených. Nebol poškodený ani náklad, ani vodná cesta. Preto nie je klasifikovaný ako plavebná nehoda.

Čierna listina

Podobné incidenty sa na Dunaji stávajú takmer pravidelne. Často za to môžu nezodpovední kapitáni.

Aj preto tam pred časom zaviedli čiernu listinu lodníkov a ich plavidiel.
Ak sa niekto na takomto zozname ocitne môže so svojou loďou, pred Gabčíkovskou plavebnou komorou ostať stáť prinajmenšom niekoľko hodín.

Tento incident na Dunaji sa obišiel bez vážnejších problémov. Záchranári tam preto zasahovať nemuseli. Lodď sa po niekoľkých hodinách podarilo z plytčiny vymanévrovať bez toho, aby ju musela prísť iná loď vytiahnuť.

"Krátko popoludní táto loď preplávala cez našu plavebnú komoru v Gabčíkove," dodal Krno. 

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy