Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Deň, keď plynom útočila sekta Óm Šinrikjó: 13 mŕtvych, tisícky zranených
Zdielať na

Deň, keď plynom útočila sekta Óm Šinrikjó: 13 mŕtvych, tisícky zranených

TOKIO / Pred dvadsiatimi rokmi, 20. marca 1995, podnikla japonská náboženská sekta Óm šinrikjó chemický útok na tokijské metro. Použila bojový plyn sarin, ktorým v rannej dopravnej špičke zamorila niekoľko vozov metra.

Výsledkom chemického útoku bolo 13 mŕtvych a približne 5 a pol tisíc priotrávených osôb. Išlo tak o najhorší teroristický čin v dejinách Japonska a prvý teroristický útok chemickou zbraňou na svete.

Trest smrti

Hoci sa k činu nikto neprihlásil, nájdené stopy viedli vyšetrovateľov k sekte Óm šinrikjó (Zvrchovaná pravda). Polícia v ďalších týždňoch po útoku našla v sídlach sekty tony chemikálií potrebných na výrobu sarinu, časti strelných zbraní a dôkazy dosvedčujúce snahu vyvinúť biologickú zbraň.

Poloslepý guru sekty Šókó Asahara bol 16. mája 1995 zatknutý a obvinený z teroristických útokov, vrážd a ďalších zločinov. Takmer po deviatich rokoch si 13 hlavných organizátorov vrátane Asaharu vypočulo rozsudok smrti. Nikto z nich doteraz nebol popravený.

Guru sekty Óm šinrikjó Šókó Asahara:

1997: koniec sveta

Sektu založil Asahara v polovici 80. rokov. V jej učení sa prelínali prvky budhizmu a hinduizmu s apokalyptickými predpoveďami. Hnutie hlásalo, že v roku 1997 nastane koniec sveta a nový svet vytvorí len skupina vyvolených. K dosiahnutiu tohto cieľa bolo nutné zaistiť dostatok zbraní a vyrobiť účinný plyn, ktorý mal byť použitý k útoku na najvyššie štátne inštitúcie.

V októbri 1999 sa sekta za útok, ktorý šokoval celý svet, ospravedlnila. O rok neskôr zmenila názov na Alef a vzdala sa minulosti spojenej s násilím.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy