Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovensko sa stáva odvodovým rajom. Pre Poliakov
Zdielať na

Slovensko sa stáva odvodovým rajom. Pre Poliakov

VARŠAVA / Poľskí podnikatelia utekajú na Slovensko. Je to totiž pre nich výhodnejšie, hlavne pre mladých podnikateľov. Tí totiž musia platiť v Poľsku veľmi vysoké sumy do ich sociálneho systému.

"U nás sú ročné odvody veľmi vysoké predstavujú sumu viac ako 12 000 zlotých, čo je skoro tritisíc eur," vysvetľuje mladý podnikateľ Marcin Hajka.

Vysoké odvody

Viacerí preto sťahujú svoje firmy práve k nám, alebo sa u nás priamo zamestnajú, aby sa vyhli vysokým odvodom u nich doma. Väčšinou je to ale iba na papieri.

V praxi to vyzerá tak, že pokiaľ má aj poľský podnikateľ registrovanú firmu u nás na Slovensku a platí odvody naším poisťovniam, stále podniká v Poľsku, kde pre zmenu nemusí platiť miestnej sociálnej a zdravotnej poisťovni nič.

Výhody poistenia

"Príde o všetky výhody nášho poistenia, nebude sa mu to počítať do dôchodku, alebo v prípade, že ochorie, nebude sa mu to obdobie tiež počítať, lebo nebol poistená u nás," tvrdí Janula Liśan.

To sa ale nepáči našim úradom. "V spolupráci s inšpektorátom práce sa zameriavame na získavanie toho, že či tie osoby, reálne vykazujú nejakú činnosť na území Slovenska," informuje hovorca sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Zvýšená pozornosť

"Je to aj napriek tomu výhodné, lebo sú to jednoducho nižšie odvody a veľa osôb hlavne z pohraničia to využíva," tvrdí ekonóm Piotr Kania. "Týmto osobám a týmto firmám venujeme zvýšenú pozornosť, pretože v minulosti boli problémy, kedy tam dochádzalo k obchádzaniu zákona," tvrdí Višváder.

Pozrite si reportáž redaktora Petra Dzurillu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy