Jasno
22°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Štyri ženy sa vydali na túru do Tatier, zavalila ich lavína
Zdielať na

Štyri ženy sa vydali na túru do Tatier, zavalila ich lavína

TATRY / Aj napriek výstrahám záchranárov pre zvýšené lavínové nebezpečenstvo sa štyri mladé ženy vybrali na túru, na ktorej ich zasypala lavína. Aj keď sa dvom ženám spod snehu podarilo vyhrabať, tretia na mieste zahynula. Posledná zasypaná mala pri príchode záchranárov telesnú teplotu iba 17 stupňov Celzia, bojuje o život v nemocnici.

Štyri turistky sa vybrali na túru do Červených vrchov vo Vysokých Tatrách, aby tam absolvovali jaskyniarsky kurz. Počas výstupu ich ale strhla lavína. Všimol si to turista, ktorý zavolal záchranárov.

Silný vietor

Tí najskôr chceli ženy zachrániť vrtuľníkom. Akciu ale skomplikoval silný vietor. "Vrtuľník sa ich tam pokúšal dostať, ale vzhľadom na silný vietor sme nemali najmenšie šance ani sa priblížiť k zemi, nie ešte vyložiť záchranárov," informuje záchranár TOPR Kuba Hornowski.

Záchranári museli preto použiť na prepravu k zasypaným ženám snežné skútre. Keď podvečer dorazili na miesto, dve zasypané turistky sa zo snehu vyhrabali samé.

Zanechá stopy

Ťažko zranenú mladú ženu museli záchranári počas celej cesty resuscitovať a následne ju previezli do nemocnice v Krakowe. "Keď ju k nám previezli, bola vo veľmi ťažkom stave, pripojili sme ju na mimotelový obeh a ohriali ju na 34° stupňov. Ale 5 hodín oživovania a 5 hodín bez krvného obehu zrejme zanechá stopy," tvrdí ošetrujúci lekár Sylweriusz Kosiński.

Druhú ženu našli záchranári o niečo neskôr. Pomôcť sa jej už ale nedalo. V poľských Tatrách platí pritom druhý stupeň lavínového nebezpečenstva. Opatrní by ste mali byť ale aj počas turistiky na Slovensku.

"Zhoršil sa stav na turistických chodníkoch, nakoľko sú vychodené vyšliapané a vplyvom nízkych teplôt cez noc, chodník zamrzne a vytvorí sa ľadová vrstva," informuje operačný dôstojník Milan Tomaškovič.

Pozrite si reportáž redaktora Petra Dzurillu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy