Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ozbrojenci unieslil z autobusu 30 šiítskych moslimov
Zdielať na

Ozbrojenci unieslil z autobusu 30 šiítskych moslimov

Zdroj: SITA

KÁBUL / Muži oblečení v afganskej národnej uniforme uniesli z autobusu 30 šiítskych moslimov. Incident sa odohral v centre Afganistanu.

Mužov uniesli v pondelok poobede, keď autobus míňal provinciu Zabul, ktorá sa nachádza medzi Kandahárom a Kábulom. "Únoscovia prepadli autobus a vyviedli z neho mužov. Ženy a deti nechali v sedieť vo vozidle," povedal pre americkú televíznu stanicu CNN guvernér oblasti Shah Joy, Abdul Khaliq Ayoub.

"Podľa žien, ktoré sa nachádzali v autobuse, mali muži oblečené afganské národné uniformy a hovorili cudzím jazykom," dodáva Ayoubi.

Najkrvavejší rok

Počas stretov medzi Talibanom a vládnymi ozbrojenými silami v minulom roku v Afganistane zomrelo viac civilistov než pri bombových útokoch. Boje v tomto ohľade prekonali nastražené nálože vôbec prvýkrát. Rok 2014 bol najkrvavejší za 13 rokov trvania vojny v Afganistane, uviedla OSN v bilancii, z ktorej citovala agentúra Reuters.

V roku 2014 umrelo celkom 3 699 afgánskych civilistov a ďalších 6 849 bolo zranených. Boje v krajine zosilneli v súvislosti s odsunom amerických a ďalších zahraničných síl, ktoré formálne ukončili bojovú misiu v Afganistane v decembri 2014.

Minulý rok v porovnaní s rokom 2013 stúpol počet zabitých a zranených civilistov o 22 percent. Straty rastú aj napriek tvrdeniu amerických generálov, že novovycvičená afganská armáda a polícia vojnu vyhrávajú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy