Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Koalícia na čele s Orbánom stratila ústavnú väčšinu v parlamente
Zdielať na
Zahraničie

Koalícia na čele s Orbánom stratila ústavnú väčšinu v parlamente

VESZPRÉM / Maďarská vládnuca koalícia na čele s premiérom Viktorom Orbánom stratila po nedeľňých doplnkových voľbách dvojtretinovú väčšinu v parlamente, ktorú mala posledných päť rokov. Tá je potrebná napríklad na zmenu ústavy. V maďarskom meste Veszprém totiž jednoznačne zvíťazil kandidát lavicovej opozície Zoltán Kész pred kandidátom koalície Orbánovej strany Fidesz a kresťanských demokratov Lajosom Némedim.

Nezávislý kadidát, učiteľ angličtiny Zoltán Kész získal takmer 43 percent hlasov, Lajos Némedi dostal 34 percent.

Dvojtretinová väčšina pre Orbánovu vládnu koalíciu závisela na jednom kresle. O miesto v parlamente, ktoré sa uvoľnilo po októbrovom odchode Tibora Navracsicsa do úradu eurokomisára, sa uchádzalo dvanásť kandidátov.

Dvojtretinová väčšina všetkých zvolených kandidátov je v Maďarsku potrebná napríklad v prípade zmeny ústavy, vyhlásení vojny či pri voľbe ústavných sudcov. Orbánová koalícia ovládala parlament takýmto pomerom od roku 2010 a vďaka tomu presadila i novú ústavu.

Podkopávanie práv

Superväčšinu môže vláda využívať aj pri zmenách zákonov týkajúcich sa volieb, médií či vnútornej bezpečnosti. Kritici Orbánovi vyčítajú, že tým podkopáva demokratické práva v krajine.

Pozrite si video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy