Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Orbán pozastavil plány na zdanenie internetu
Zdielať na

Orbán pozastavil plány na zdanenie internetu

BUDAPEŠŤ / Maďari pred týždňom protestovali proti plánom vlády zaviesť daň za prenos dát cez internet a teraz sa tešia. Maďarský premiér tento plán pozastavil.

Rozhodnutie maďarského premiéra Viktora Orbána pozastaviť plány na zdanenie internetu vyvolalo v radoch demonštrantov obrovskú radosť. Viacerí protestujúci sa však boja, že ide iba o dočasný ústupok Orbánovej vlády.

Vyzývali preto ľudí, aby sa nenechali učičíkať a boli pripravení znovu vyjsť do ulíc.

Pokus vyrúbiť Maďarom novú daň za využívanie internetu vyvolal obrovskú vlnu protestov proti Viktorovi Orbánovi. Protestujúci v nedeľu vyzvali jeho vládu k odstúpeniu. "Nebudeme platiť daň zločincom," hlásal jeden z transparentov.

Demonštrácia sa dokonca skončila násilnosťami, keď sa časť protestujúcich presunula k sídlu vládnej strany Fidesz, kde rozbili viacero okien. Niektorým sa podarilo vyšplhať na balkón a vyvesiť tam vlajku Európskej únie. Budovu nakoniec obkľúčila polícia a dav sa po jej výzve rozišiel.

Orbánov nápad

Viaceré maďarské médiá tvrdia, že zavedenie internetovej dane bolo spontánnym nápadom Viktora Orbána. Predpokladajú, že z tohto príjmu chce financovať zvýšenie miezd policajtov a vojakov, ktoré im už roky sľubuje.

Nasvedčuje tomu fakt, že vláda nikdy v minulosti neavizovala podobný zámer a neexistuje k nemu ani jediný oficiálny dokument. Koncept internetovej dane sa neobjavil vo vládnych materiáloch, ani v plánoch odvetvovej regulácie maďarského ministerstva hospodárstva a nevedeli o ňom ani poslanci.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy