Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ulice obliehaného Debaľceve pod paľbou, povstalci postupujú
Zdielať na

Ulice obliehaného Debaľceve pod paľbou, povstalci postupujú

KYJEV/VIEDEŇ / Ukrajinskí povstalci v utorok oznámili dobytie strategického mesta Debaľceve. Oznámila to ruská agentúra Interfax s odovolaním sa na zdroj z povstaleckého velenia. Väčšina mesta, ktorá leží na kľúčovej železničnej trati medzi Doneckom a Luhanskom, je vraj pod kontrolou vzbúrencov, ktorí teraz Debaľceve "dočisťujú". Kyjev dobytie mesta popiera, pouličné boje ale pripúšťa. Ukrajinské ministerstvo obrany tiež potvrdilo, že separatisti zajali niekoľko vládnych vojakov.

Ukrajinská armáda v dnešnej informácii o stavu prímeria uviedla, že Debaľceve bolo celú noc vystavené delostreleckej paľbe vzbúrencov, ktorí obsadili okolie.

Samotné mesto je vraj s výnimkou železničnej stanice v rukách vládnych vojsk. Nezávislé informácie z Debaľceve k dispozícií nie sú, misiu európskych separatistov do mesta nepustili.

"Dobyli sme mestskú policajnú stanicu a železničnú stanicu. Väčšiu časť mesta, vrátane administratívnych budov a strategických objektov, je pod kontrolou ľudovej republiky," tvrdí zdroj Interfaxu.

SITA

Stratu pozícií popiera

Armádny hovorca Andrij Lysenko straty pozícií v Debaľceve popiera. Povedal, že boje sa obmedzujú na okraje mesta a k stretom dochádza aj pri stanici. "Naši vojaci ale pozície držia," vyhlásil hovorca.

"Od začiatku sme upozorňovali, že režim zastavenie paľby sa tohto územia netýka. Prímerie porušil Kyjev, keď v pondelok ostreľoval donecké letisko a Horlivku," uviedol zdroj ruskej agentúry.

Formulácia povstaleckého "ministerstva obrany" o situácii v Debaľceve je opatrnejšia. "Povstalecké vojská kontrolujú stanicu a východný okraj mesta. Väčšia časť Debaľceve pod našou kontrolou nie je," citovala ministerské komuniké povstalecká agentúra DAN.

Povstalci dobyli Debaľceve:

Povstalci oznámili, že noc sa obišla bez incidentov. Posledná prestrelka sa vraj odohrala krátko po polnoci pri obci Kirovske v Doneckej oblasti, potom už bol na bojovej línií pokoj. Žiadne ostreľovanie nezaznamenala ani donecká radnica.

Podľa tlačovej správy velenia ukrajinskej protipovstaleckej operácie ale vzbúrenci aj v noci pokračovali v intenzívnych útokoch na Debaľceve. Na mesto a okolité obce podľa Kyjeva vzbúrenci pálili z raketometov Grad. Štyrikrát vraj separatisti porušili prímerie aj v Luhanskej oblasti. Straty na životoch nehlásia.

V Luhansku sťahujú ťažkú techniku

Luhanskí povstalci sa držia ustanovení minských dohôd. Od pondelka z frontu sťahujú ťažkú vojenskú techniku a sú pripravení na výmenu zajatcov. Ruskej agentúre TASS to potvrdil vodca luhanských vzbúrencov Igor Plotnickij. Podľa protokolu zo summitu v Minsku z minulého týždňa malo sťahovanie začať najneskôr v noci z pondelka na utorok.

"Sťahovanie ťažkých zbraní sme začali už v pondelok, naše tanky a delá odchádzajú. Rovnaký krok teraz očakávame od Ukrajiny," povedal Plotnickij. Ukrajinská armáda sa podľa neho snaží ťažké zbrane z frontu stiahnuť, dobrovoľnícke provládne prápory sa ale podľa Plotnického správaniu presne opačne.

Vedenie luhanských radikálov je tiež pripravené na výmenu zajatcov podľa pravidla "Všetkých za všetkých", povedal Plotnickij.

"Zajatcov sme nikdy nedržali, vždy sme boli prístupní k výmene. Odovzdáme ich teraz," konštatoval povstalecký vodca.

SITA

O počte zajatých ukrajinských povstalcov sa Plotnickij nezmienil, ale povedal, že ich držali "v civilizovaných podmienkach".

Vodca zopakoval aj tvrdenie separatistov zo susednej Doneckej oblasti o tom, že strategické mesto Debaľceve prechádza pod kontrolu proruských radikálov.

"Zovretie je dokončené, Ukrajina to len nechce a nemôže priznať. Máme právo sami rozhodovať, čo a ako sa tam bude diať," konštatoval.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy