Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pápež František uviedol do úradu 20 nových kardinálov
Zdielať na

Pápež František uviedol do úradu 20 nových kardinálov

VATIKÁN / Pápež František v katedrále sv. Petra uviedol do úradu 20 nových kardinálov. Pochádzajú z 18 krajín, často veľmi vzdialených častí sveta. Medzi novými kardinálmi sú muži z Tonga v Pacifiku, Barmy v Ázii či Kapverd v Atlantiku.

Pápež pri ich januárovom menovaní povedal, že pôvod nových kardinálov odráža zemepisnú rozmanitosť rímskokatolíckej cirkvi. Tá má teraz celkom 227 kardinálov.

Kresťanská láska

František v prejave nových kardinálov vyzval, aby sa plne oddávali dobročinnosti a kresťanskej láske, čím sa vyvarujú pocitov hrdosti, žiarlivosti, vlastných záujmov a zloby, voči ktorej podľa neho nie sú imúnni ani vysokí predstavitelia katolíckej cirkvi.

Pätnásť nových kardinálov je mladších ako 80 rokov, takže sa môžu zúčastniť prípadnej voľby nového pápeža. Ostatných piatich František menoval podľa agentúry AP preto, aby uctil ich dlhoročnú službu cirkvi. Kolumbijský kardinál José Rodriguez sa kvôli zlému zdravotnému stavu obradu nezúčastnil. Budúci týždeň bude mať 96 rokov.

Viazaný tradíciou

Pätnásť kardinálov voliteľov pochádza okrem iného z Talianska, Portugalska, Etiópie, Nového Zélenadu, Mexika, Thajska, Panamy či Kapverdských ostrovov. Podľa hovorcu Vatikánu sa pápež necítil byť viazaný tradíciou, podľa ktorej by malo mať každé veľké mesto na svete automaticky svojho kardinála.

"Pápež František uvádza 20 nových kardinálov, ktorí pochádzajú z piatich kontinentov a väčšinou sa angažujú sociálne. Potvrdzuje tak zmenu cirkvi, v ktorej Európania nemajú absolútnu väčšinu," komentovala agentúra AFP krok argentínskeho pápeža.

Pozrite si priložené video z Vatikánu:

Pápeža volí konkláve

Kardináli sú blízkymi poradcami pápeža a pomáhajú mu napríklad s prípadnými reformami v cirkvi. Ich kľúčovou úlohou je ale voľba jeho nástupcu. Voľbu robí takzvané konkláve.

Kardináli, ktorí môžu novú katolícku cirkev vyberať, nesmú v deň smrti pápeža prekročiť vek 80 rokov. Momentálne je týchto kardinálov - voliteľov 125. Päťdesiatsedem z nich je z Európy, teda 45 percent. Ďalších 18 pochádza zo Severnej Ameriky, 18 z Latinskej Ameriky, 14 z Ázie a traja z Oceánie.

Na sobotnom obrade sa zúčastnil aj Františkov predchodca Benedikt XVI., ktorý odstúpil v roku 2013- Zdôvodnil to vtedy tým, že už nemá fyzickú a duchovnú silu viesť cirkev, ktorá má asi 1,2 miliardy členov.

Za posledných 600 rokov sa osemdesiatdvaročný Nemec, civilným menom Joseph Ratzinger, stal prvým pápežom, ktorý sám odstúpil.

Na obrade vo Vatikáne bol aj emeritný pápež Benedikt XVI.:

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy