Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Pápež František zvolil nových kardinálov
Zdielať na
Zahraničie

Pápež František zvolil nových kardinálov

Zdroj: SITA

VATIKÁN / Pápež František vymenoval v nedeľu dvadsať nových kardinálov. Pochádzajú z viac než pätnástich vzdialených krajín, ako sú súostrovie Tonga v pacifiku, Barma či Vietnam.

Noví kardináli podľa pápeža odrážajú rozmanitosť cirkvi a formálne budú do svojho úradu uvedení 14. februára. Pätnásť kardinálov-voliteľov pochádza okrem jedného z Talianska, Portugalska, Etiópie, Nového Zélenadu, Mexika, Thajska, Panamy či Kapverdských ostrovov.

Z rozvojových krajín

Pápež František tak opäť doplnil zbor týchto kardinálov-voliteľov, ktorých smie byť najviac 120.

Deväť z nich pochádza z rozvojových krajín. "Vôbec po prvýkrát boli menovaní do vysokej funkcie duchovní z Barmy, Tonga a Kapverdských ostrovov," uviedol vatikánsky hovorca Federico Lombardi.

Nie je zviazaný tradíciou

Výber duchovných odráža pápežovu snahu, aby kolégium kardinálov reprezentovali "univerzálny charakter cirkvy". František sa podľa Lombardiho necíti zviazaný tradíciou, podľa ktorej by každé veľké mesto na svete malo mať automaticky svojho kardinála.

Päť zostávajúcich kardinálov, pochádzajúcich z Kolumbie, Argentíny, Talianska, Nemecka a Mozambiku, má viac ako osemdesiat rokov a konkláve sa tak nemôžu zúčastniť.

Pápež menoval nových kardinálov druhýkrát od svojho nástupu do funkcie. Po prvýkrát sa tak stalo vo februári 2014. Vtedy menoval 19 karidnálov. Ceremónie v chráme Sv. Petra sa vtedy zúčastnil aj emeritný pápež Benedikt XVI., ktorý rezignoval vo februári 2013.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy