Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Pápež sa na Srí Lanke modlí za uzmierenie znepriatelených etník
Zdielať na

Pápež sa na Srí Lanke modlí za uzmierenie znepriatelených etník

KOLOMBO / Pápež František v utorok priletel na Srí Lanku. Zahájil tak svoju druhú návštevu Ázie. Stretne sa s novým srílanským prezidentom a počas cesty plánuje návštevu príbuzných obetí tajfúnu Hayian.

Pápeža na letisku v Kolombe privítal novozvolený prezident Sirisena, ktorý zvíťazil vo štvrkových predčasných prezidentských voľbách v krajine.

Sedemdesiatosemročný pápež strávi na prevažne buddhistickej Srí Lanke tri dni, píše BBC. Po nej navštívi Filipíny, najväčšiu katolícku krajinu na ázijskom kontinente.

Odsúdil náboženský fundamentalizmus

Katolícka cirkev zaradila evnjelizáciu Ázie medzi svoje priority. Na Srí Lanke kresťanstvo vyznáva iba 7,5 percenta obyvateľstva.

Pápež František na návšteve Srí Lanky vo svojom papamobile,

SITA

Františkova druhá návšteva Ázie sa odohráva v trpkej atmosfére po teroristických útokoch v Paríži. Pápež pár hodín pred odletom do Kolomba v rámci svojho každoročného príhovoru pred veľvyslancami vo Vatikáne odsúdil náboženský fundamentalizmus.

Ten podľa neho stojí za parížskym masakrom i za konfliktami na Blízkom východe. "Parížski útočníci boli zotročení zvrátenými formami náboženstva, ktoré používajú boha iba ako ideologickú zámienku k páchaniu hromadných vrážd," uviedol.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy