Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pápež odvolal svojho najväčšieho kritika Burkea
Zdielať na

Pápež odvolal svojho najväčšieho kritika Burkea

Zdroj: SITA

VATIKÁN / Pápež František odvolal z funkcie prefekta Najvyššieho tribunálu apoštolskej signatúry amerického kardinála Raymonda Lea Burkea. ten patrí k ostrým pápežovým kritikom. Podľa agentúry AP bol tento krok očakávaný.

Už minulý rok František Burkea stiahol z Kongregácie pre biskupov, ktorá je zodpovedná za výber kandidátov do biskupských úradov. Ich mená potom predkladá pápežovi.

Formálne bol Burke menovaný šéfom Zvrchovaného rádu maltezských rytierov, čo v tejto charitatívnej organizácii v podstate ceremoniálna funkcia.

Ostrá kritika

Burke s ďalšími katolíckymi kardinálmi ostro kritizuje nový liberálnejší smer pápeža Františka, ktorý chce presadiť aby bol cirkev otvorenejšia voči rozvedeným.

V závere októbrovej synody katolíckych biskupov sa konzervatívnemu krídlu podarilo vyškrtnúť z revidovaného dokumentu o prístupe cirkvi k otázkam rodiny kontroverznej pasáže o ústretovosti k homosexuálom a rozvedeným.

Nový stret o tejto otázke medzi konzervatívcami a liberálmi zo strany pápeža sa očakáva opäť za rok na synode, ktorá sa bude konať opäť v októbri.

Liberálny postoj

Pápež František je známy svojim pomerne liberálnym postojom k "netradičnému rodinnému usporiadaniu". V polovici septembra napríklad osobne oddal pár, v ktorom jeden z nich bol rozvedený. V januári pápež v Sixtínskej kaplnke pokrstil dieťa slobodnej matky aj dcéru páru, ktorý mal civilný sobáš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy