Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Veľký tresk a evolúcia nie sú v rozpore s Bohom, tvrdí pápež
Zdielať na

Veľký tresk a evolúcia nie sú v rozpore s Bohom, tvrdí pápež

VATIKÁN / Pápež František v posledných dňoch neustále ohuruje svet niečim novým. Tentoraz priznal, že vedecké teórie o veľkom tresku a evolúcia nie sú v rozpore s božím zásahom a teda s učením cirkvi, podľa ktorého svet stvoril Boh. Tieto slová vyslovil na pôde Akadémie vied vo Vatikáne. Vyvolalo to reakcie všade vo svete aj na Slovensku.

Tieto slová prekvapili celý svet, no niektorých slovenských odborníkov nie. "Pápež František nepovedal nič prekvapujúce o tom, že evolúcia a veľký tresk neprotirečia biblickému chápaniu stvorenia sveta. Hovorili to aj predchádzajúci pápeži ako Ján Pavol II. či Benedikt XVI.," uviedol cirkevný analytik Imrich Gazda.

Veda a náboženstvo

Pápežov prejav sa stal súčasnou témou číslo jeden vo Vatikáne. A to najmä preto, že pápež František slová vyslovil veľmi jasne v spoločnosti vedcov. Podľa Juraja Tótha, ktorý hľadá prienik medzi vedou a náboženstvom, obidve tieto oblasti žijú v symbióze a vzájomne sa dopĺňajú.

Predstavitelia Konferencie biskupov Slovenska riešia momentálne vraj problémy rodiny a pápežove vyjadrenia nechceli komentovať. Podľa kňaza Antona Srholca by mali o otázke stvorenia sveta diskutovať kňazi ale aj vedci. "Nikdy na to nenájdeme odpoveď, ale treba sa vzájomne počúvať a rešpektovať," hovorí Anton Srholec.

Kúzelník s paličkou

Na pápežove slová zareagovali aj niektorí naši poslanci. "Cirkev reaguje a rešpektuje ako vývoj vedy," hovorí poslanec Martin Fronc. "Namiesto zakopávania sa do zákopov, čo sme často videli zo strany cirkvi sa skôr vytvárajú cesty k tomu, aby si vedecký svet a svet viery porozumeli," myslí si Martin Poliačik.

Podľa pápeža Boha si nemožno predstavovať ako kúzelníka s paličkou, ktorý za šesť dní stvoril svet. "Je potrebné, aby zo strany tradičných veriacich ľudí prišlo k vykročeniu svojich predstáv," tvrdí Juraj Tóth z Katedry matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy