Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nemnožte sa ako králiky, vyzýva pápež veriacich k zodpovednosti
Zdielať na

Nemnožte sa ako králiky, vyzýva pápež veriacich k zodpovednosti

VATIKÁN / Pápež František ukončil v nedeľu oficiálnu návštevu Filipín a vrátil sa späť do Vatikánu. Po zážitkoch zo svojej ázijskej cesty sa vyjadril k citlivej téme kontroly pôrodnosti a zodpovednosti rodičov. Veriacich vyzval, aby sa nemnožili ako králiky a rozmýšľali pri plodení detí.

Pápež mal na Filipínach možnosť vidieť stovky sirôt, ktorých sa zbavili rodičia iba pre to, že sa o ne nedokázali postarať a uživiť ich. V silne katolíckej krajine fungujú kondómy či antikoncepcia len veľmi zriedka.

Svätý otec apeluje na veriacich, aby sa nemnožili ako králiky. To však neznamená, že by hlava rímskokatolíckej cirkvi schvaľovala používanie antikoncepcie. Splodenie života je podľa Františka dôležitou súčasťou posvätného zväzku manželského, uvádza britská BBC.

V ideálnom prípade tri deti

Rodičovstvo je podľa neho v prvom rade o veľkej zodpovednosti. Prekvapivo si pomohol aj serióznymi dátami z prieskumov, podľa ktorých by rodiny mali mať v ideálnom prípade troch potomkov.

Pozrite si priloženú reportáž:

Ďalej pripomenul, že žiadna veľká inštitúcia by nemala presadzovať svoje pohľady na podobu rodičovstva.

Zachovanie vlastnej identity

Progresívne západné metódy kontroly pôrodnosti a práva homosexuálov sú podľa neho stále častejšie presadzované skupinami, inštitúciami a štátmi, ktoré tým však iba podmieňujú následnú rozvojovú pomoc.

"Každý človek má právo na zachovanie vlastnej identity bez toho, aby bol ideologicky kolonizovaný," dodal František.

Viac ako šesť miliónov veriacich zaplnilo rozsiahly park vo filipínskej Manile, aby si od pápeža Františka vypočuli posolstvo o nádeji pre ľudí sužovaných biedou. Omša bola poslednou veľkou udalosťou počas návštevy hlavy rímskokatolíckej cirkvi v Ázii:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy