Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Zastrelil spolužiaka, potom si s ním urobil selfie
Zdielať na

Zastrelil spolužiaka, potom si s ním urobil selfie

Zdroj: Reprofoto/BBC

JEANNETTE / Americkým mestom Jeannette otriasla ešte začiatkom februára správa o náleze mŕtveho študenta miestnej strednej školy. O dva dni neskôr zadržali policajti jeho spolužiaka, ktorého obvinili z vraždy. Po svojom čine sa s mŕtvym mladíkom vyfotil a obrázok poslal prostredníctom aplikácie SnapChat kamarátovi. Správu priniesla britská BBC.

Šestnásťročného Ryana Mangana zastrelil jedinou ranou do tváre vo vlastnom dome 4. februára jeho spolužiak Maxwell Marion Morton.

Mangana našla bez známok života jeho matka. Vyšetrovatelia na mieste zaistili nábojnicu ráže deväť milometrov, ale vražednú zbraň nenašli.

"Spoľahlivá" mobilná aplikácia

Deň po náleze tela sa na polícii prihlásila matka jedného z Mortonových kamarátov. Jej syn dostal prostredníctvom aplikácie SnapChat šokujúcu fotografiu, informovala BBC.

Odosielateľ sa pravdepodobne spoliehal na spoľahlivosť mobilnej aplikácie, kde sa príjemcovi odoslaný obsah zobrazí iba na pár sekúnd a následne je zmazaný.

Vrah nepočítal s príjemcovou pohotovosťou, ktorý si pred zmazaním obrázku stihol urobiť printscreen obrazovky.

Náhoda? V žiadnom prípade

"Nikdy predtým som nič podobné nevidel," reagoval na selfie okresný prokurátor John Peck. Šokujúci autoportrét bol kľúčovým dôkazom, ktorý priviedol vyšetrovateľov na stopu.

Svet podľahol čaru selfie natoľko, že niektorí neváhajú vyfotiť samých seba kdekoľvek, s kýmkoľvek či čímkoľvek. Dôkazom je aj mladá Američanka, ktorá pózovala v koncentračnom tábore a vyvolala obrovskú vlnu kritiky.

Obeť bola na fotografii zachytená v rovnakej polohe ako v čase nálezu. Printscreen okrem iného obsahoval aj meno odosielateľa.

Motív vraždy nie je doposiaľ známy. Jedno je isté, že nešlo o nešťastnú náhodu. Morton sa v texte zmienil o tom, že Ryan, ktorého zastrelil, nebol jeho poslednou obeťou.

Polícia obvinila šestnásťročného Mortona z vraždy prvého stupňa. Aj napriek jeho nízkemu veku ho budú súdiť ako dospelého.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy