Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Socialisti a demokrati v Európskom parlamente odsúdili naše referendum
Zdielať na
Zahraničie

Socialisti a demokrati v Európskom parlamente odsúdili naše referendum

ŠTRASBURG / Socialisti a demokrati v Európskom parlamente odsúdili nadchádzajúce Referendum o rodine na Slovensku. Slovákov zároveň vyzvali, aby sa postavili za demokraciu a ľudské práva.

Skupina progresívnej aliancie socialistov a demokratov v Európskom parlamente odsúdila Referendum o rodine na Slovensku, ktoré sa bude konať 7. februára. Označila ho za "veľmi kontroverzné" a "vážne diskriminujúce" voči homosexuálom.

Hlasovanie podľa europoslancov vyvoláva znepokojenie naprieč Európskou úniou i napriek prieskumom predpovedajúcim nízky záujem voličov.

Politická skupina, ktorá je so 191 kreslami druhou najsilnejšou v 751 člennom pléne, prostredníctvom svojho podpredsedu Jörga Leichtfrieda vyzýva slovenských občanov, aby sa v sobotu 7. februára postavili za demokraciu a ľudské práva.

"Okrem samotného obsahu tohto referenda zaráža najviac to, že slovenských občanov nežiadajú, aby urobili rozhodnutie o vlastných právach, ale o právach menšiny. V demokracii ani väčšina nemôže upierať rovnocenné práva menšine," vyjadril sa rakúsky europoslanec.

Kampaň sa vyostruje

Nadchádzajúce referendum o rodine niektorí Slováci nazývajú záchranou rodiny a iní zbytočne vyhodenými peniazmi. Iniciovala ho Aliancia za rodinu, no prieskumy naznačujú, že ľudia hlasovať neprídu. V parlamente sa k referendu vyjadrovali i politici.

Podľa Richarda Sulíka z SaS referendum nič nerieši a nezúčastní sa ho. "Je to zabíjanie času. Rozhodol som sa robiť niečo zmysluplnejšie. Pôjdem sa sánkovať s deťmi,"vyhlásil. 

"Toto referendum nie je za niečo, ale proti niekomu. Je to úplne otvorená boj proti homosexuálom," myslí si poslankyňa Jana Kiššová.

Svoj postoj vyjadrili aj kresťanskí demokrati. "Slovensko má veľa problémov. Sociálnych, ekonomických, je tu zlá demografická situácia, z týchto a iných pohľadov sa dá povedať, že sme veľa dlžní rodine a zároveň to poznanie hovorí, že rodina nie je problém. Rodina je riešením mnohých problémov našej doby," uviedol predseda KDH Ján Figeľ.

Expremiérka Iveta Radičová referendum ako také nespochybňuje. Tvrdí ale, že otázky v ňom sú vyriešené v našich zákonoch. Vôbec pritom neriešia skutočné problémy slovenských rodín.

Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy