Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Fidel prelomil mlčanie a vyjadril nedôveru voči politike USA
Zdielať na
Zahraničie

Fidel prelomil mlčanie a vyjadril nedôveru voči politike USA

Kubánsky exprezident Fidel Castro prelomil niekoľkotýždňové mlčanie a vyjadril sa k ohlásenému historickému procesu obnovenia vzťahov medzi USA a jeho vlasťou.

V liste zverejnenom pondelňajším vydaním denníka Granma sa uvádza, že brat súčasného lídra karibského ostrova proces víta, no politike USA napriek všetkému neverí.

V rámci prvej reakcie na prelomový krok medzi Washingtonom a Havanou prostredníctvom listu adresovaného študentom havanskej univerzity uviedol, že "neprehovoril ani slovo" s vedením USA o tejto veci, no ako podotkol, "neznamená to, že odmieta pacifistické riešenie konfliktu".

Veľvyslanectvo v Havane

Ako okrem iného napísal, "vždy budeme brániť spoluprácu a priateľstvo so všetkými ľuďmi na svete vrátane našich politických protivníkov".

Spojené štáty v polovici decembra potvrdili začiatok procesu postupného obnovenia vzťahov s Kubou a plány v najbližších mesiacoch otvoriť veľvyslanectvo v Havane.

Zmiernenie embarga

Nasledovať by malo aj zmiernenie amerického obchodného embarga, ktoré USA na Kubu uvalili pred viac ako 50 rokmi. To bolo vyvrcholením konfliktu medzi oboma krajinami po revolúcii vedenej práve Fidelom.

O jeho osude sa v uplynulých týždňoch intenzívne špekulovalo. Fidel nakoniec v polovici januára listom adresovaným bývalej argentínskej futbalovej hviezde Diegovi Maradonovi vyvrátil špekulácie o svojom úmrtí.

Bývalý prezident z funkcie odstúpil v roku 2006 pre zdravotné problémy:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy