Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Vzťahy medzi USA a Kubou sa otepľujú
Zdielať na

Vzťahy medzi USA a Kubou sa otepľujú

WASHINGTON/HAVANA / Šokujúca správa týkajúca sa zlepšenia vzťahov medzi Američanmi a Kubáncami mnohých prekvapila. Po päťdesiatich rokoch blokády Ostrova slobody Spojenými štátmi sa pravidlá hry začínajú pomaly meniť. Končí sa tak jedno z najväčších a najnebezpečnejších dobrodružstiev dvadsiateho storočia?

Nová politika uľahčí Američanom cestovanie na Kubu. Ostrovný štát musí podľa prezidenta Baracka Obamu podniknúť ďalšie hospodárske reformy a zlepšiť dodržiavanie ľudských práv.

Šéf Bieleho domu pripustil, že jeho rozhodnutie zblížiť sa s Kubou neuspokojí mnohých, najmä bojovníkov za demokraciu. Vyhlásil, že ich postoj rešpektuje, ale je presvedčený, že pri presadzovaní demokratických princípov je potrebné skúsiť iný prístup.

Bez podpory disidentov

"Kuba je pripravená prijať spoločné kroky s USA, ktoré povedú k normalizácii vzájomných vzťahov," povedal Castro v televíznom prejave vysielané paralelne s Obamovým. Dodal, že rozhodnutie amerického prezidenta prepustiť väznených Kubáncov si zaslúži rešpekt kubánskeho ľudu.

Pozrite si priloženú reportáž:

Po dohode prezidentov sa Kuba údajne rozhodla prepustiť 53 politických väzňov zadržovaných kvôli kritike kubánskeho komunistického režimu.

Obamovo rozhodnutie zatiaľ nemá podporu časti kubánskych disidentov ani republikánov ovládajúcich Kongres.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy