Skoro jasno
19°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Strach, zákazy, izolácia. Taký je život pod Islamským štátom
Zdielať na

Strach, zákazy, izolácia. Taký je život pod Islamským štátom

MOSUL / Obyvatelia historického mesta Mosul v severnom Iraku sú už niekoľko mesiacov rukojemníkmi radikálov z Islamského štátu. Ten si práve tu buduje centrum kalifátu. Život tamojších obyvateľov vôbec nie je jednoduchý. Kruté tresty, zákazy a príkazy tu majú na dennom poriadku.

V budove parlamentu v Mosule sa zišli irackí dodávatelia, riešili tender. Ide o rutinné rokovanie, aké prebieha vo všetkých mestách. Tu sa však rozhodovalo o izolácii mesta, ktorú nariadili jeho noví vládcovia - Islamský štát.

Jeden z členov hnutia schytil mapu a vysvetľoval ostatným, čo treba spraviť

"Podľa dokumentu, ktorý stanovil Islamský štát, treba okolo mesta vykopať jamu s hĺbkou i šírkou dva metre," povedal agentúre Reuters zdroj blízky celému procesu.

Víťaz tendra dostane štyritisíc dolárov za každý vykopaný kilometer. Toto výberové konanie demonštruuje odhodlanie Islamského štátu zabezpečiť obranu mesta, ktoré dobyl v júni minulého roku. 

V Mosule - v meste s obrovskou históriou - chcú islamisti vybudovať centrum kalifátu, ktorý by mal zahŕňať veľkú časť Iraku a Sýrie.

Okrem plánovanej priekopy, postavili okolo západneho vstupu do mesta obrovský múr a vyhodili do vzduchu most, ktorý využívali kurdskí bojovníci v bojoch proti radikálom.

SITA

Pôvodní obyvatelia mesta utekajú. Radikáli tam totiž vytvorili policajný štát. "Budú bojovať do poslednej kvapky krvi. Mosul je pre nich otázkou existencie. Strata Mosulu by znamenala porážku Islamského štátu," tvrdí bývalý vojenský generál žijúci v Mosule. 

Nemilosrdné rozsudky

V centre stojí stará budova súdu. Práve tu padajú nemilosrdné rozsudky. Islamský štát pred pár dňami zverejnil na internete svoju verziu spravodlivosti: žena ukameňovaná pre cudzoložstvo, dvaja muži ukrižovaní po obvinení z ozbrojenej lúpeže, dvaja muži zhodení z budovy - údajne boli homosexuáli. Toto je bilancia posledných verdiktov.

Sedemdesiatjedenročná kresťanka Raheel bola prinútená konvertovať na islam. Odviedli ju z domova dôchodcov a privliekli na súd. "Povedal, že islam je pravé náboženstvo. Musíme ho prijať, inak zomrieme ako neveriaci," cituje slová sudcu Raheel.

SITA

Prísne pravidlá

Islamský štát riadi v Mosule minimálne štyri bezpečnostné organizácie, vrátane dopravnej polície a daňovej jednotky, ktorá zhromažďuje príjmy z firiem i od jednotlivcov. Medzi najobávanejšie patrí elitný Bezpečnostný výbor. V hľadáčiku má všetkých, ktorí sa odmietli pridať k hnutiu. 

SITA

Náboženský kódex Hisba, ktorý radikáli zaviedli, pre miestnych znamená zákaz fajčenia i nosenie tričiek s anglickými nápismi. Majitelia musia zatvoriť svoje podniky v čase modlitieb, ženy a dievčatá musia chodiť zahalené a zaviedli sa i oddelné školy.

Radikáli z Islamského štátu nedávno zverejnili šokujúce video s dvojicou rukojemníkov. Od japonskej vlády žiadali dvesto miliónov. Pozrite sa:

UPOZORNENIE: Obsah videa nie je vhodný pre maloletých a mladistvých čitateľov

Jeden z otcov vzal dcéru zo školy, pretože musí chodiť zahalená. Trinásťročné dievča nie je na závoj zvyknuté a ťažko sa mu dýcha. "Je lepšie, keď je slobodná doma, ako otrokom v škole," vysvetľuje svoje konanie otec.

Peniaze z Iraku

Bagdad ľuďom v Mosule stále pripomína, že na nich nezabudol. Mesačne vyčleňuje 130 miliónov dolárov, aby zaplatil tamojších štátnych zamestnancov.

Jedlo je ľahko dostupné. Mäso, zelenina, ovocie i chlieb stoja rovnako, ako predtým. Niekedy sú dokonca lacnejšie ako v Bagdade. Len ceny pohonných hmôt sú vysoké a dodávky elektriny sú obmedzené na šesť hodín denne. Pitnú vodu zabezpečujú tankery. 

Radikáli od obyvateľov vyžadujú poplatky. Napríklad taký mäsiar denne zaplatí islamistom štyri doláre. 

SITA

Ľudia sa postupne vzdávajú. Svoju budúcnosť nevidia ružovo. "Už to viac nezvládam, mám strach," povedal miestny advokát a spolu so svoji dvomi synmi mesto opustil. Zanechal tam siedmych súrodencov a rodičov. Nemal však na výber. A nie je jediný.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy