Jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Policajti postupovali správne, tvrdí odborník
Zdielať na

Policajti postupovali správne, tvrdí odborník

BRATISLAVA/PARÍŽ / Agentúra Reuters zverejnila šokujúce video, v ktorom sa policajti ocitli zoči-voči francúzskym teroristom. Autom im zatarasili cestu. Iba do chvíle, kým teroristi nezačali páliť zo samopalov. Bolo správne, že policajti pred teroristami ušli?

UPOZORNENIE: Obsah videa nie je vhodný pre maloletých a mladistvých čitateľov.

Útočníci vystrieľali 15 až 16 rán priamo na auto. Policajt v aute sa musel v momente rozhodnúť. Buď auto použije ako zbraň, zaradí jednotku a rozbehne sa priamo na teroristov alebo zaradí spiatočku a pokúsi sa o záchranu svojho a kolegovho života.

AUTENTICKÝ ZÁZNAM NÁJDETE TU: Atentátnici strieľali, polícia ustupovala, ukazuje najnovšie video

Na internete sa začali šíriť dohady o tom, že zbabelo ušli práve tí, ktorí ich mali zastaviť. "Musím sa zastať policajtov, pretože považujem za správe čo urobili," uviedol veliteľ elitného útvaru Lynx Comando Štefan Hamran. 

V tomto prípade nešlo o špeciálnu jednotku, ale o obyčajnú hliadku, aká nie je cvičená na extrémne situácie. Nie len vo Francúzsku ale nikde na svete. "Nemali špeciálny výcvik ani zbraňové systémy, aby dokázali čeliť takej palebnej presile," tvrdí Hamran.

Napriek tomu, že sa aj obyčajní policajti cvičia na rôzne situácie, to čo sa odohralo v Paríži bol skutočný extrém. A podľa bezpečnostného experta sa na niečo podobné bežní policajti ani vycvičiť nedajú. "Je to strašne náročné. Je to zložité a bolo by to nenormálne nákladné," hovorí bezpečnostný expert Juraj Zábojník.

Aj slovenskí policajti pred rokmi zažili na vlastnej koži šialenú streľbu v uliciach Devínskej Novej Vsi. Ľubomír Harman pri streľbe v uliciach vtedy zasiahol práve jedného radového policajta.

Bol členom vyslanej hliadky. Na mieste medzi prvými. Vtedy takmer prišiel o život. "Zasa nemôžeme brať tých najväčších profesionálov do zboru aj na úroveň  pochôdzkara, pretože kto by zaplatil takého človeka," dodáva Zábojník.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy