Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Rakúski homosexuáli si môžu adoptovať deti
Zdielať na
Zahraničie

Rakúski homosexuáli si môžu adoptovať deti

VIEDEŇ / Rakúsky ústavný súd v stredu oznámil rozhodnutie zrušiť ustanovenia občianskeho zákonníka, ktoré zakazujú homosexuálnym párom osvojovať si cudzie deti. Podľa predsedu Gerharta Holzingera je dôvodom chýbajúce vecné odôvodnenie pravidla rozlišujúceho výhradne na základe sexuálnej orientácie.

Rakúske zákony od roku 2013 umožňujú homosexuálom adoptovať si vlastné deti partnera, spoločné osvojovanie si cudzích detí je však naďalej zakázané.

Podľa ústavného súdu musia zákonodarcovia tento stav zmeniť do konca roka 2015.

Rakúska televízia ORF uviedla, že podkladom pre rozhodnutie je článok európskeho Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd týkajúci sa práva na rešpektovanie súkromného a rodinného života.

Žiadna diskriminácia

Legislatíva upravujúca adopcie na základe neho nesmie nikoho diskriminovať, vysvetlil Holzinger.

Podnetom pre legalizáciu adopcií vlastných detí partnera bolo rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva z februára 2013 v prospech lesbického páru, ktorý sa sťažoval na diskrimináciu zo strany rakúskych úradov.

Tie im totiž na rozdiel od heterosexuálnych dvojíc žijúcich mimo manželského zväzku neboli ochotné priznať právo na osvojenie a spoločnú výchovu.

Britský súd zveril slovenských chlapcov do homosexuálnej rodiny:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy