Jasno
17°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Aj slovenské homosexuálne páry si chcú adoptovať deti
Zdielať na

Aj slovenské homosexuálne páry si chcú adoptovať deti

Zdroj: Matt & Helen Hamm/ilustračné

Aj slovenské homosexuálne páry chcú mať možnosť adopcie detí - a to aj z detských domovov.

Aj slovenské homosexuálne páry chcú mať možnosť adopcie detí - a to aj z detských domovov.

Manažérka občianskeho združenia Občan a demokracia Hana Fábryová si myslí, že je to téma, o ktorej by sa na Slovensku malo otvorene hovoriť. Podľa nej nemajú slovenskí gejovia a lesby "ošetrené práva". Chýbajú im všetky tie, ktoré majú heterosexuálne dvojice, vrátane adopcie.

Ako ďalej uviedla, "sme presvedčení, že je to správne a dobré pre deti, pre spoločnosť aj pre gejsko-lesbické vzťahy."

Zároveň dodala, že podľa nej je pre dieťa rozhodne lepšie vyrastať v "milujúcom prostredí" než v detskom domove. Domnieva sa, že je čoraz viac ľudí, ktorí zdieľajú tento názor a uvažujú liberálne. Nepovolenie adopcie homosexuálnym párom na Slovensku je podľa jej slov len o "tradícii a konzervativizme".

"O ničom inom to nie je," tvrdí Fábryová.

Možnosť adopcie dieťaťa iným než heterosexuálnym párom majú v Európe napríklad Belgičania, Dáni, Španieli či Švédi. Na otázku, či sa to podarí presadiť aj na Slovensku, Hana Fábryová odpovedala: "Keby som tomu neverila, nemohla by som to robiť. Verím, samozrejme." Doplnila, že otázne len je, akým tempom k tomu dôjde.

Premiér Robert Fico koncom februára avizoval, že ľudské práva gejov a lesieb a možnosti odstraňovania diskriminácie párov rovnakého pohlavia, nie sú témou dňa pre súčasnú vládu. Máme úplne iné priority, toto nie je téma, ktorou by sa slovenská vláda mala do konca volebného obdobia zaoberať.

Takto reagoval Fico na výzvu európskych socialistov, ktorí by privítali, keby aj strana Smer-SD aktívne podporovala prijatie legislatívnej úpravy životného partnerstva dvoch osôb rovnakého pohlavia na Slovensku.

Zdielať na

Najčítanejšie správy