Oblačno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Dovolenky pri mori môžu zdražieť až o stovky eur
Zdielať na

Dovolenky pri mori môžu zdražieť až o stovky eur

BRATISLAVA / Jednotná európska mena zažíva ťažké obdobie. Jej hodnota voči doláru klesla v porovnaní s vlaňajškom o 18 percent. Je pravdepodobné, že pád eura bude ešte nejaký čas pokračovať. Pocítiť to môžeme v rôznych smeroch i na peňaženkách.

Zdražieť môže nielen elektronika, ale i zájazdy do krajín mimo eurozóny. Niektoré cestovné kancelárie avizujú nárast cien aj o stovky eur. Týkať sa to bude najmä krajín, ktoré sú naviazané na americký dolár.

Z dovolenkových destinácii pôjde predovšetkým o Thajsko, Vietnam, Bali, ale i Austráliu a arabské krajiny.

Pri súčasných hodnotách eura by sa napríklad týždňový pobytový zájazd mohol predražiť aj o viac ako sto eur.

"Ceny exotiky, najmä Dubaja, sú oveľa nižšie ako pred rokom o takomto čase. Je to hlavne tým, že vypadol obrovský trh Rusko," ozrejmuje riaditeľka cestovnej kancelárie SATUR Eleonóra Fedorová.

Pozrite sa, kam sa oplatí vycestovať:

Drahšie poznávacie zájazdy

Poznávacie zájazdy môžu byť ešte drahšie"Tých 100 eur, keď sa hýbe kurz je pokrytých v rámci kontraktov s dodávateľmi," informuje Milan Neštický, riaditeľ cestovnej kancelárie Paradise Travel. 

Pokles záujmu o tento druh dovoleniek sa ale neočakáva. Znížiť náklady na dovolenku do krajín mimo eurozóny by ešte mohla lacná ropa. Letecké spoločnosti ale pravdepodobne s cenou ísť dole nebudú chcieť.

"Určite sa ceny nebudú nijako výrazne meniť," potvrdil Matúš Cigáň, predajca leteniek VIA France.

V posledných rokoch totiž letecké spoločnosti zaznamenali straty. "Akonáhle dopravcovia začnú kupovať palivo drahšie, tak sa to odrazí priemerne cez palivový príplatok, čo znamená desiatky eur," dodal Cigáň.

Pozrite si, ktoré destinácie zdražejú:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy